مقاله کاربرد هیپنوتیزم در ورزش

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله کاربرد هیپنوتیزم در ورزش

تعداد صفحات:۵۷

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

یکی از زمینه‌های علوم ورزشی که در سال‌های اخیر موجب ارتقای کیفیت عملکرد ورزشکاران و ثبت رکوردهای بهتر و برتری آن‌ها در رقابت‌ها شده است علم روانشناسی ورزشی است.روانشناسی ورزش به عنوان یکی از شاخه‌های علوم تربیت بدنی و ورزشی سعی دارد به سؤالات مربوط به رفتار بشر در حوزه ورزش پاسخ دهد.

برای بهبود در اجرای مهارت‌های ورزشی و در نهایت موفقیت ورزشی که هدف تمام مربیان و معلمان ورزشی و ورزشکاران است،علاوه بر جنبه‌های جسمانی و اصول بیومکانیکی،عوامل روانی نیز وجود دارند وبایستی مورد توجه قرار گیرند.روانشناسی ورزش از یافته‌های روانشناسی برای مطالعه رفتار حرکتی استفاده می‌کند و به یادگیری حرکتی و اجرا توجه دارد و عوامل روانشناختی مؤثر بر یادگیری،اجرا و مهارت‌های حرکتی را بررسی می‌کند

روانشناسان برای بهبود کنترل عوامل روانی مؤثر بر یادگیری و اجرای مهارت ورزشی در تمرین و مسابقه از  فنون مختلفی استفاده می‌کنند. آن‌ها با توجه به شرایط از محرک‌ها و آرام بخش‌های روانی مختلفی استفاده می‌کنند. مربیان در تمام سطوح ار روش‌های روانشناختی مانند کنترل هیجان،تصویرسازی ذهنی،هدف چینی،بازداری تفکر،تمرکز و افزایش اعتماد به نفس کمک می‌گیرند تا ورزشکاران را در اجرای بهتر یاری نمایند.

روشی که به تازگی مورد توجه محققین روانشناس ورزشی قرار گرفته است،مطالعه اثرات هیپنوتیزم[۱] بر عملکرد و یادگیری ورزشکاران می‌باشد استفاده کاربردی از هیپنوتیزم به مرور زمان جایگاه خویش را در تمرینات و صحنه رقابت‌های ورزشی پیدا کرده است.وقتی ورزشکار در حالت هیپنوتیزمی قرار دارد،افزایش تمرکز،به وجود آمدن حالت جذبه و خلسه،انفکاک و کاهش آگاهی از محیط و همچنین داشتن تلقین پذیری برای وی ایجاد می‌شود.چنانچه ورزشکار در این حالت به درستی هدایت شود، می‌تواند افزایش بهبود عملکرد را تجربه نماید.

از زمانی که هیپنوتیزم به عنوان یک مهارت روانی مورد توجه روانشناسان ورزشی قرار گرفته است.تحقیقاتی برای شناخت این پدیده صورت گرفته است تا به سؤالات بسیاری در این زمینه وجود دارد پاسخ دهند. چگونگی،چرایی،زمان و مکان استفاده از هیپنوتیزم،عوامل مؤثر بر آن و تأثیرات انواع هیپنوتیزم از جمله مواردی است که محققان را به خود مشغول کرده است این پدیده پیچیدگی‌های خود را داردو ابهامات زیادی پابرجاست . پاسخ به این نوع سؤالات به طور دقیق می‌تواند برای ورزشکاران حرفه‌ای و مبتدی در رشته‌های مختلف می‌تواند سودمند باشد.

با توجه به اینکه در سطوح بالای رقابتی، آمادگی بیشتر ورزشکاران از سطح مطلوبی برخوردار می‌باشد،شاید یکی از عوامل برتری فرد و یا تیم‌ها نسبت به یکدیگر استفاده از مهارت‌های روانی حین مسابقه می­باشد. هیپنوتیزم یکی از تکنیک‌های روانی است که شاید بتواند برای ورزشکاران مفید باشد.

این نوع تمرینات نیاز به فضا و امکانات زیاد ندارد و در هر زمان و مکانی توسط خود ورزشکار و مربیان قابل اجراست. همچنین ورزشکار می‌تواند در اوقات فراغت،زمانی که روی تخت خواب دراز کشیده است و غیره …از این نوع تمرینات استفاده کند. هیپنوتیزم شاید بتواند برای اعتماد به نفس ورزشکاران و همچنین کسانی که آسیب دیده‌اند برای بازگشت سریع‌تر آن‌ها به میادین ورزشی مفید واقع شود.

هیپنوتیزم می­تواند به ورزشکاران و مربیان در یادگیری کمک کند و همچنین شاید بتواند عملکرد ورزشکاران را بهبود بخشد.

هیپنوتیزم یک روش درمانی است که با تغییر حالت هوشیاری و استفاده از سه مؤلفه تمرکز،انفکاک و کاهش آمادگی محیطی،مخاطب را در شرایطی قرار می‌دهد که می‌توان فرایند درمان هیپنوتیزم را در مورد بیمار به کار برد.

هیپنوتیزم ورزشی عبارت است از “روشی که طی آن مربیان،روانشناسان ورزش و یا پژوهشگران به ورزشکارن یا آزمودنی‌ها تلقین می‌کند تا آن‌ها تغییر در احساس،ادراک،تفکر و رفتار خود را تجربه نمایند”.

 

واژه های کلیدی: هیپنوتیزم ، هیپنوتیزم ورزشی، نظریه‌های هیپنوتیزم، مولفه‌های هیپنوتیزم، انواع هیپنوتیزم، روش‌های مختلف هیپنوتیزم کردن

 فهرست مطالب

چکیده ۶
مقدمه ۹
تعریف هیپنوتیزم ۱۱
تاریخچه هیپنوتیزم ۱۳
هیپنوتیزم در ایران در قرن اخیر ۱۸
تفاوت هیپنوتیزم و مانیه‌تیزم ۱۹
نظریه‌های هیپنوتیزم ۲۰
الف) نظریه‌های فیزیولوژی ۲۰
۱-نظریه مغناطیسی حیوانی ۲۱
۲-نظریه آسیب شناسی ۲۲
۳-نظریه حالت ۲۲
۴-نظریه ایفای نقش ۲۲
۵-نظریهپاولوف در هیپنوتیزم ۲۳
ب) نظریهروان شناختی ۲۳
۱-نظریه‌ی روان کاوی ۲۴
۲-نظریه اطلاعاتی ۲۵
۳-نظریه گسستگی نوین ۲۵
مولفه‌های هیپنوتیزم ۲۶
رفتار هیپنوتیزمی ۲۷
علامت دهی فکری –حرکتی ۲۷
روشهای هیپنوتیزمی ۲۷
الف-آرام سازی تغییر یافته شولز ۲۷
۱-فازهای مختلف هیپنوتیزم ۲۸
۲- مراحل دستیابی به خلسه هیپنوتیزمی ۲۹
ارتباط تلقین و یادگیری ۳۲
هیپنوتیزم به عنوان مهار مغزی ۳۳
محدوده سنی برای انجام هیپنوتیزم درمانی ۳۴
ممنوعیت هیپنوتیزم ۳۵
هیپنوتیزم‌پذیری افراد ۳۷
روش‌های مختلف هیپنوتیزم ۳۸
دگر هیپنوتیزم ۳۸
۱-استفاده از توضیحات کلامی و غیر کلامی ۳۸
۲-استفاده از شیء یا چشمان هیپنوتیزور ۳۹
۳-استفاده از روش حرکتی ۳۹
۴-خود هیپنوتیزم ۴۰
۵-هیپنوتراپی ۴۰
۶-هیپنوتیزم گروهی ۴۱
کاربرد هیپنوتیزم در ورزش ۴۱
تصویر سازی هیپنوتیزمی ۴۸
جمع بندی کلی ۴۹
نتیجه گیری ۵۱
منابع ۵۴

منابع

دهقان­پور فراشاه،هاشم(۱۳۸۵).پارامترهای صحیحی بر دانش هیپنوتیزم و مانیه تیزم،چاپ اول ،مشهد:انتشارات راهیان سبز؛ص ص ۶۳-۱۱۸

گیل دایان ،پویایی های روانشناختی در ورزش:انتشارات کوثر؛۱۳۸۳

فتحی ،مهدی.آموزش گام به گام هیپنوتیزم برای مبتدیان،تهران،نشر خاطره ،۱۳۸۰

پوهارت،ارتوی؛تاد،جودیت(۱۳۸۳).اصول روانشناسی بالینی و مشاوره ،ترجمه مهرداد فیروز بخت،تهران: انتشارات رسا؛ص ص ۱۱-۱۵

شروت ،ریچارد.هیپنوتیزم علمی نوین،ترجمه دکتر رضا جمالیان

ریچارد ،ای (۱۳۸۰).”یادگیری حرکتی :مفاهیم و کاربردها”مترجمان:محمد کاظم موسوی و معصومه شجاعی ،انتشارات پژوهشکده تربیت بدنی،تهران؛ص ص ۱۸-۱۰

قراخانلو. رضا،کردی،محمد رضا.نائینی .عباسعلی،علیزاده .محمد حسین،واعظ موسوسی محمد کاظم،کاشف مجید.رجبی ،حمید؛آزمون­های سنجش آمادگی جسمانی،مهارتی و روانی ورزشکاران نخبه رشته های مختلف ورزشی(۱۳۹۰)تهران ؛انتشارات عصر انتظار

ملوین اچ ویلیامز.روش های نیروزایی در ورزش .ترجمه مهدی سهرابی . انتشارات افرینش ۱۳۷۶

حیدری ،علی رضا.قاسمی، داود.پاشا، غلامرضا.حسین، کمالی.عسگری، پرویز؛تاثیر هیپنوتیزم بر عملکرد ورزشکاران فوتسال.فصلنامه اندیشه و رفتار،سال چهارم،شماره۱۶

دارابی،جعفر(۱۳۸۲).هیپنوتیزم در روان درمانی،چاپ دوم،تهران انتشارات پیدایش.

مقدمه

روانشناسی ورزشی و تمرین شاخه‌ای از  علوم ورزشی و تمرینات است که به مطالعه علمی رفتار بشر در تمرین و ورزش پرداخته و سعی در کاربردی کردن این دانش روان شناسی در زمینه‌های تمرین و ورزش دارد(گیل دایان[۱] ۲۰۰۱).

روانشناسی ورزش و تمرین نیز مشابه سایر رشته‌ها می‌تواند برای حرکات مهارتی متنوع ، فعالیت‌های بدنی ، وطرح‌های تمرینی با جهت گیری سلامتی، مانند آموزش جسمانی سنتی و ورزش‌های رقابتی به کار گرفته شود. این رشته با اضافه شدن جنبه روانشناسی اجتماعی به یادگیری حرکتی پا به عرصه وجود گذاشت و تمامی جنبه‌های روانشناسی را در برمی‌گیرد ؛ همچنین این رشته بر حوزه‌های فرعی معینی از روانشناسی ، به خصوص روانشناسی شخصیت و روانشناسی اجتماعی تأکید دارد.کولیمن گریفث(۱۹۱۸)اولین شخصی بود که اقدام به پژوهش و کار سیستماتیک در حوزه روانشناسی ورزش کرد؛ او بر مهارت‌های روانی ـ حرکتی ، یادگیری و شخصیت توجه داشت .وی روی مقیاس‌ها و شیوه‌های پژوهش در آزمایشگاه کار کرد و آن را به خارج از آزمایشگاه گسترش داد. از زمانی که روانشناسان ورزش در محیط‌های ورزشی شروع به بررسی تجربی نمودند سعی می‌کردند عوامل روانی را که بر اجرای مهارت‌های ورزشی اثر گذار است، شناسایی و تا آنجا که می‌توانند آن‌ها را کنترل نمایند (گیل دایان ۱۳۸۳). روانشناسان برای کنترل و بهبود عوامل روانی مؤثر بر اجرای مهارت ورزشی در تمرین و مسابقه از تکنیک‌های مختلفی استفاده می‌کنند . آن‌ها سعی می‌کنند مهارت‌ها و تکنیک‌های روانی مختلف را به ورزشکاران و مربیان معرفی و آن‌ها را به تشویق به استفاده از این مهارت‌ها نمایند . مهارت روانی در ورزش را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد: الف)محرک‌های روانی ب)آرام بخش‌های روانی

روانشناسان برای کنترل و بهبود عوامل روانی مؤثر بر اجرای مهارت ورزشی در تمرین و مسابقه از تکنیک‌های مختلفی استفاده می‌کنند . آن‌ها سعی می‌کنند مهارت‌ها و تکنیک‌های روانی مختلف را به ورزشکاران و مربیان معرفی و آن‌ها را به تشویق به استفاده از این مهارت‌ها نمایند . مهارت‌های روانی در ورزش را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد: الف)محرک‌های روانی ب)آرام بخش‌های روانی

محرک‌های روانی زمانی کاربرد دارد که ورزشکار انگیزه کافی برای اجرا نداشته باشد . زمان‌های زیادی برای ورزشکاران پیش می‌آید که تمایلی به انجام تمرین و یا مسابقه ندارند. در چنین مواقعی نقش محرک‌های روانی ارزشمند خواهد بود. مربیان مهارت‌های ذهنی در این مواقع از انواع محرک‌های روانی مثل: تصویرسازی ذهنی، تعیین هدف، تمرین و توجه، کنترل فکر، هیپنوتیزم ورزشی و غیره استفاده می‌کنند. زمانی هم برای ورزشکار پیش می‌آیدکه بیش از حد برانگیخته می‌شود. مضطرب و نا آرام است ، دلشوره دارد و بی‌جهت می‌ترسد. در چنین مواقعی آرام بخش‌های روانی کار ساز خواهد بود. مربی ممکن است برای غلبه بر این مشکلات که عملکرد ورزشکار را به شدت مختل کرده است از مهارت‌های همچون : تنفس عمیق، آرامش تدریجی عضلانی، تصویرسازی آرامش ،مراقبه، تمرین خودزا و غیره استفاده نماید (سهرابی و فتحی ۱۳۸۸).

روانشناسان ورزشی نظیر لیگت[۲] معتقد هستند که استفاده از هیپنوتیزم ورزشی، مهارت ورزشی، تمرکز و تحمل ورزشکار را افزایش خواهد داد و از صدمات جلوگیری می‌نماید، و بهبود سریع‌تر وی پس از آسیب‌های ورزشی کمک می‌کند  (لیگت ۲۰۰۰)

تعریف هیپنوتیزم

اولین شخصی که لغت هیپنوتیزم استفاده کرد دکتر جیمز برید (۱۷۹۲-۱۸۶۰) بود. وی که پزشکی انگلیسی و متخصص در زمینه چشم پزشکی بود به طوراتفاقی متوجه شد که خیره شدن به نقطه ای نورانی می‌تواند شخص را به حالت جذبه و خلسه ببرد. او برای توصیف این حالت از لغت هیپنوتیزم که مشتقی از یک کلمه لاتین به معنای خواب است استفاده کرد واگرچه بعد از مدتی متوجه شد که این حالت خلسه شباهتی به خواب ندارد، به دلیل مقبولیت و عمومیت پیدا کردن این لغت از تغییر آن صرف نظر کرد. او همچنین متوجه شد که تلقین‌های لفظی حین خیره شدن به نقطه نورانی مقاومت بیمار را از بین برده و او را سریع‌تر به هیپنوز می‌برد.

جیمز برید سازنده کلمه هیپنوتیزم در سال ۱۸۴۲ می‌نویسد: خواب مصنوعی[۳]  ترکیبی از مکانیسم‌های فیزیولوژی و روان شناختی است که پیوند نزدیکی با سیستم‌های عصبی دارد، این حالت را نیروی تلقین ونقش تمرکز ذهنی شدید به وجود می‌آورد (فراشاه ۱۳۸۵).

میلتون و اریکسون[۴]  در سال ۱۹۵۹، هیپنوتیزم را فرایند خواب‌آوراهایی می‌داند که در آن دوره بی قید و بند، فردیت می‌تواند شکوفا گردد. به اعتقاد اریکسون هیپنوتیزم جزئی از زندگی است. هیپنوتیزم افزایش تلقین پذیری در برابر تلقین است وی همچنین هیپنوتیزم را حالتی از افزایش تمرکز وپاسخ تقویت شده نسبت به یک یه چند فکر می‌داند.

مارمر[۵] (۱۹۵۹) معتقد است که هیپنوتیزم تغییر آگاهی بر مبنای چهار پایه‌ای روانی_فیزیولوژی است. این چهار پایه عبارت است ازتلقین پذیری، یک سو شدن آگاهی، تضعیف انتخاب و محدودیت توجه (فراشاه ۱۳۸۵).

کارلو ماچزی [۶] در سال ۱۹۶۰ ابراز عقیده کرد و گفت:”هیپنوتیزم بر خلاف تصور عموم، خواب نیست، بلکه عبارت است‌ازتمرکزفکری است که همواره با ازدیاد ادراک خارق‌العاده حواس مربوط به دنیای ناخودآگاهی است، پس مکانیسم هیپنوتیزم نیز مربوط به سازمان ناخودآگاهی است و خواب یکی از حالاتی است شبیه حالات دیگر که در حال تمرکز یا همان هیپنوتیزم به فرد تلقین می‌شود (کابوک ۱۳۵۳).

 

[۱] -Gil Dayan

[۲] ligget

[۳] -hypnotism

[۴] -Ericsson

[۵] -Marmer

[۶] -Karlu Machzi

[۱] -Hypnosism

 

80,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله نقش ورزش در کاهش وزن
  • مقاله رفتار نابهنجار در ورزش فوتبال
  • مقاله سبک رهبری در ورزش
  • مقاله پرخاشگری در ورزش فوتبال
  • مقاله ابهام نقش و پرخاشگری در ورزش
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.