مقاله ایمنی و بهداشت استخر شنا

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله ایمنی و بهداشت استخر شنا

تعداد صفحات:۵۶

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

ورزش و فعالیت بدنی به عنوان نمودی اجتماعی باید همگام با تغییرات و تحولات تدریجی توسعه  یابد. یک جنبه مهم در ارتقا سطح کمی و کیفی عملکردهای ورزشی، وجود امکانات و زیرساخت‌های ورزشی مناسب و توسعه یافته است. در کشور ما به موازات افزایش علاقه عموم به ویژه نوجوانان و جوانان به ورزش و تربیت بدنی در سالهای اخیر، تمایل و رغبت سرمایه گذاران اعم از بخش خصوصی و دولتی نیز در بخشهای مختلف ورزش افزایش یافته است[۱۶]. اماکن و فضاهای ورزشی نیز از این مقوله جدا نبوده و سالانه میلیاردها ریال صرف ساخت اماکن ورزشی جدید یا تجهیز اماکن ورزشی قدیمی می‌شود [۱۰] . اما به نظر می‌رسد مسئله‌ای که کمتر مورد توجه قرار گرفته، وجود فرایند کنترل و متعاقب آن رعایت استانداردهای معین در مورد اماکن و فضاهای ورزشی است[۵]. به طور عام پس از هرگونه سرمایه گذاری، وجود فرایند کنترل لازم و ضروری است. تعیین استانداردها یا الگوهای مطلوب، یکی از مهمترین مراحل فرایند کنترل به شمار می‌رود، چراکه مبنای مقایسه بین آنچه هست با آنچه باید باشد، همین استانداردها هستند[۴].

ورزش و تربیت بدنی در کشور ایران رشته نوپایی است که هنوز هم بیشتر به شکل سنتی اداره می­شود. اگرچه تا کنون تغییر و تحولاتی در این زمینه ایجاد شده است، لیکن تا رسیدن به معیارها و استانداردهای جهانی فاصله­ای بسیار وجود دارد. تأسیسات و اماکن ورزشی نیز از این قاعده مستثنی نیست و از نظر کمی و کیفی برای دست­یابی به استانداردهای رایج و مرسوم بین­ المللی، راه درازی در پیش دارد]۴۸[.

تربیت‌بدنی و ورزش برای اینکه بتواند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد به عواملی همچون مدیران و افراد متخصص در زمینه ورزش، مربیان کار­آمد، اماکن ورزشی مناسب و ایمن و تجهیزات ورزشی مناسب نیازمند است. در این میان ایمنی اماکن و تأسیسات ورزشی بسیار حائز اهمیت می­باشد. وضعیت ایمنی اماکن ورزشی از جمله موضوع­ های مهم و مورد توجه متخصصین علوم ورزشی، طب ورزش و مسئولین سلامت جامعه است. اصطلاح “­ ایمنی مقدم بر کار ” در اماکن ورزشی نیز  باید در دستور کار معلمین و مربیان و مسئولین برنامه­ ریزی فعالیت­های ورزشی قرار گیرد] ۵۸[.

بدون تردید وجود وسایل غیراستاندارد و خطرناک و نیز استفاده از وسایل مستهلک و فرسوده، موجب صدمات بدنی و حتی در مواردی سبب مرگ ­و­میر کاربران اماکن و تجهیزات ورزشی خواهد گردید. در حالی­که وجود بعضی از این عوامل خطر­زا می­تواند به مرور موجب بروز صدمات شود، بعضی دیگر از آنها ممکن است در لحظات خاص سبب خسارت شدید و در بعضی مواقع خسارات جانی و مالی جبران­ناپذیر شود که منجر به دعاوی حقوقی خواهد شد]۴۶[ .

یکی از فضاهای ورزشی مهم استخرها می‌باشند که با توجه به علاقه مردم در دهه اخیر به ورزش‌های   آبی، روزانه تعداد زیادی از افراد جامعه و ورزشکاران به فعالیت، به خصوص ورزش شنا در این مکان ورزشی می‌پردازند، این تمایل و علاقمندی نیازهای جدیدی را برای مدیران و برنامه‌ریزان تاسیسات و اماکن ورزشی، تربیت‌بدنی و تفریحات اعلام کرده که توجه به آنها از اهم مسائل مدیریت ورزشی در این حوزه می‌باشد [۳۷] .

استخرها به منظور جلوگیری از انتقال بیماری‌ها و بروز حوادث باید محلی باشد که از لحاظ بهداشت و ایمنی، مکانی امن و سالم باشد توجه به پیشگیری از بروز هرگونه حادثه احتمالی از وظایف مسئولین استخرها است که پیش‌بینی‌های لازم باید در این زمینه‌ها صورت بگیرد. بهداشت و ایمنی اماکن ورزشی در سطح بین‌المللی و جهانی از توجه ویژه‌ای برخوردار است . دولت‌ها بخصوص در کشورهای پیشرفته قوانین خاص در مورد مکان‌های ورزشی به خصوص استخرهای شنای سرپوشیده که مکان حساس در ارتباط با مسائل ایمنی و بهداشتی می‌باشد اعمال می‌کنند. در زمان ساخت و ساز این استخرها امروزه در کشورهای پیشرفته، شرایط کمی و کیفی استخرهای سرپوشیده طوری در نظر گرفته می‌شود که تحت آن شرایط نیازمندی‌های اساسی جسمی و روحی استفاده‌کنندگان تامین می‌گردد و از بروز حوادث و انتقال بیماری‌های واگیردار جلوگیری می‌شود [۲۸] .

اماکن ورزشی بستر اجرای فعالیت­های ورزشی هستند و کیفیت آنها بر روی اجرای تمرینات و برگزاری مسابقات و رقابت‌های ورزشی تأثیر مستقیم دارد. ساخت اماکن ورزشی نیازمند دقت و درایت فراوان است، به­طوری­که اشتباه و غفلت در برنامه‌ریزی، طراحی، ساخت و تجهیز تأسیسات باعث به هدر رفتن وقت، انرژی و بودجه می­شود و این امر می­تواند در برنامه‌های آینده­ی یک کشور در زمینه ­های ورزش و تفریحات سالم، تأثیر نامطلوب بگذارد ]۳۱ [.

اجرای مطلوب برنامه ­های تربیت بدنی و ورزش مستلزم فراهم آوردن مجموعه­ای از شرایط و امکانات است و از جمله مهم­ترین این شرایط استفاده از فضا­ها و تجهیزات و وسایل استانداردی است که بر اساس معیار­های بین­المللی و قوانین مصوب فدراسیون­های ورزشی در هر رشته طراحی شده است و به عبارت دیگر، برای ایجاد زمینه بهتر تحقق اهداف تربیت‌بدنی ضرورت توجه به امکانات، فضاها ، تأسیسات و آگاهی از دانش مدیریت تأسیسات ورزشی در جهت حفظ و نگهداری و استفاده بهینه از این امکانات بیش از پیش مطرح است و بر اهمیت موضوع می‌افزاید ]۲۳[.

بحث ایمنی اماکن ورزشی در رابطه با این موضوع است که چگونه می­توان از اماکن و تأسیسات ورزشی در جهت رشد و توسعه تمام جوانب ورزش استفاده نمود تا مطابق استاندارد­های جهانی باشد . با توجه به گرایش اقشار مختلف جامعه به ورزش، در نظر گرفتن راهکارهای مدیریتی مناسب برای ایجاد فضای ورزشی مناسب هم از نظر علمی و هم از نظر عملی در سراسر کشور ضروری به نظر می­رسد . پایین بودن سرانه ورزشی کشور و عدم وجود ایمنی در اماکن ورزشی می­تواند به عنوان عواملی بازدارنده در مشارکت افراد جامعه تلقی گردند. به­طور قطع، عدم توجه به وضعیت ایمنی اماکن ورزشی موجب بروز حوادثی برای کاربران این اماکن خواهد­ شد.

 

واژه های کلیدی:اماکن ورزشی،استخر شنا،استانداردها، ایمنی،بهداشت

 فهرست مطالب

چکیده ۵
مقدمه ۸
اهمیت مدیریت اماکن ورزشی ۱۰
۱- اهمیت مدیریت ریسک ۱۱
۲- اماکن ورزشی و خطرات آنها ۱۱
تعریف استخر شنا ۱۲
تاریخچه استخرهای شنا ۱۲
۱- تاریخچه استخرهای شنا در دنیا ۱۲
۲- تاریخچه استخرهای شنا در ایران ۱۳
انواع استخر ۱۴
طبقه بندی استخرها بر اساس نوع کاربری آنها ۱۵
فضاهای جنبی استخر ۱۸
بهداشت ۲۰
بهداشت استخر شنا ۲۱
گندزدایی آب ۲۳
سیستم تصفیه و گردش آب ۲۶
ایمنی استخرهای شنا ۲۷
موقعیت استخر شنا ۳۰
نیروی انسانی ۳۰
۱- مدیر استخر ۳۱
۳- مسئول فنی استخر ۳۲
تعریف استاندارد ۳۳
نتیجه گیری ۴۴
منابع ۴۵

 منابع

عروف زاد ، شهرام ، ( ۱۳۸۳ ) ، بررسی و مقایسه وضعیت ورزشی فضاهای ورزشی آموزش و پرورش استان اصفهان با استانداردهای موجود در سال تحصیلی ۸۳ –  ۸۲ ، طرح پژوهشی ، سازمان آموزش و پرورش استان اصفهان ، شورای تحقیقات.

عزیزی ، عبداله ، ( ۱۳۷۲ ) ، آموزش شنا به جانبازان و معلولین ، انتشارات تربیت بدنی بنیاد     جانبازان .

حنیفر، حسین، (۱۳۸۵)، درآمدی بر استاندارد سازی منابع انسانی در آموزش و پرورش، مجله‌روانشناسی و علوم تربیتی، سال ۳۴ شماره ۲، ص ۱۵۳ – ۱۷۴٫

خواجوی، داریوش، (۱۳۸۰)، شناخت تأسیسات و اماکن ورزشی، ناشر شرکت چاپ و نشر کتاب‌های درسی ایران.

فصلنامه نجات ، (۱۳۸۱ ) ،  انتشارات فدراسیون نجات‌غریق وغواصی‌جمهوری اسلامی ایران ،     شماره ۸ .

مظفری ، امیراحمد ، ( ۱۳۷۹ ) ، مدیریت تأسیسات و اماکن ورزشی ، جزوه درسی ، انتشارات دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تربیت معلم تهران .

مهرآئین ، علی اکبر ، ( ۱۳۸۱ ) ، راهنمای تصفیه ، بهسازی و بهداشت آب استخر ، چاپ سوم ، انتشارات فدراسیون نجات غریق .

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، (۱۳۷۴)، موازین فنی ورزشگاه‌های کشور، جلد دوم، مقررات و معیارهای طراحی مراکز ورزشی، دفتر تحقیقات و معیارهای فنی.

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، (۱۳۷۴ )، موازین فنی ورزشگاه‌های کشور، جلد سوم، مشخصات کالبدی و مقررات رشته‌های ورزشی متداول در کشور، دفتر تحقیقات و معیارهای فنی.

سرشت ، پریوش ، دل پیشینه ، اسماعیل ، ( ۱۳۷۱ ) ، اصول و مبانی بهداشت محیط ، تهران ، انتشارات چهره .

فصلنامه نجات ، ( ۱۳۸۴ ) ، انتشارات فدراسیون نجات‌غریق‌وغواصی‌جمهوری اسلامی ایران ، شماره۱۱٫

فصلنامه نجات ، (۱۳۷۵ ) ،  انتشارات فدراسیون نجات‌غریق‌وغواصی‌جمهوری اسلامی ایران ،     شماره ۵٫

وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران ، ( ۱۳۷۹ ) ، قوانین و مقررات مربوط به استخرهای شنا .

وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، ( ۱۳۸۵ ) ، راهنمای کنترل بهداشتی آب استخرهای شنا ، معاونت سلامت ، مرکز سلامت محیط و کار.

مقدمه

ورزش به عنوان یک پدیده اجتماعی فراگیر، بهترین ساز‌‌ و کار تامین سلامت جسمانی و بهداشت روانی محسوب می‌گردد. لذا سرمایه‌گذاری در آن موجب کاهش هزینه‌ها دربخش بهداشت و درمان و مراکز مبارزه با مفاسد اجتماعی و پایین آوردن سطح ناهنجاری‌های فردی و اجتماعی می‌شود. ایجاد ارتباط بین کشورها و افزایش تفاهم و همزیستی مسالمت آمیز بین ملت‌ها از دیگر دستاوردهای مهمی است که از طریق توجه به مقوله ورزش در عرصه‌های سیاسی و فرهنگی عاید دولت‌ها و جوامع می‌شود. ورزش در بهره‌وری ملی نیز نقش به سزایی داشته و متضمن تاثیرات بسیار بر تولید ناخالص ملی کشور می‌باشد [۱۷] .

اجرای مطلوب برنامه‌های تربیت‌بدنی و ورزشی مستلزم فراهم آوردن مجموعه‌ای از شرایط و امکانات است و از جمله مهمترین این شرایط استفاده از فضاها و تجهیزات و وسایل استانداردی است که بر اساس معیارهای بین‌المللی و قوانین مصوب فدراسیون‌های ورزشی در هر رشته طراحی شده است و به عبارتی ایجاد زمینه بهتر تحقیق اهداف تربیت‌بدنی ضرورت توجه به امکانات، فضاها و تاسیسات و آگاهی از دانش مدیریت تاسیسات ورزشی در جهت حفظ و نگهداری و استفاده بهینه از این امکانات بیش از پیش مطرح است و بر اهمیت موضوع می‌افزاید. در حقیقت می‌توان گفت کلید توسعه تربیت‌بدنی و ورزش در اثربخشی فعالیت‌های ورزشی است و به دنبال آن پویایی و رشد جامعه در گرو استفاده صحیح از امکانات موجود و توسعه سطح کیفی و کمی این امکانات با توجه به استانداردهای جهانی است [۲۵] .

لذا در جهت افزایش سلامت جسمانی و از بین بردن مشکلات روانی و اجتماعی افراد جامعه و تحقق اهداف تربیت‌بدنی ، مدیران و مسئولان در سازمان‌های مختلف، از جمله، مدیران سازمان تربیت بدنی، آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها و نهادهای خصوصی، مسئولیت خطیری را در ایجاد فضاهای مناسب ورزشی برابر با استانداردهای کشوری و جهانی بر عهده دارند [۲۳] .

  شنا اثرات بسیار سازنده در تامین سلامت جسمی و روانی انسان دارد[۳۹]. استخرهای شنا زیرساخت اصلی این رشته ورزشی پرطرفدار در جامعه به شمار می‌رود و در تمام فصول سال مشتاقان و علاقمندان فراوان دارد و یکی از پرطرفدارترین و جذابترین مراکز ورزشی محسوب می‌شود و به عنوان یک مرکز ورزشی– تفریحی، به لحاظ ارتباط مستقیم گروه‌های مختلف انسانی، به عنوان یک منبع بالقوه‌ی انتشار آلودگی‌ها و بروز حوادث است[۴۴] .

رعایت استانداردها در استخرها از جنبه‌های ایمنی و بهداشتی، بسیار مهم است، بهداشت استخرها جهت حفظ سلامتی شناگران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که بر طبق تحقیقات جابری(۱۳۸۲)، مهدی نژاد (۱۳۸۲)، دیندارلو (۱۳۸۴)، باریک بین و همکاران (۱۳۸۴)، نمری[۱] و همکاران (۲۰۰۲)، رابی[۲] وهمکاران (۲۰۰۷)، کایدوس[۳] و همکاران (۲۰۰۸)، عدم رعایت  استانداردهای  بهداشتی در استخرهای شنا  باعث بوجود آمدن بیماری‌ها و ناراحتی‌های مختلف از جمله: بیماری‌های قارچی، انگلی، پوستی و تنفسی، ناراحتی‌های چشم و گوش و اختلالات معده‌ای و روده‌ای می‌شود.

بر طبق تحقیقات پرن[۴]و همکاران (۱۹۷۷)، فرگوسن[۵] و همکاران (۱۹۸۳)، نیلسون و فروند[۶] (۲۰۰۳)، عدم رعایت استانداردهای ایمنی استخرها باعث بوجود آمدن آسیب‌ها و حوادث ناگوار از جمله آسیب‌های نخاعی و غرق شدن افراد می‌شود. هاروار [۷]و همکاران (۲۰۰۳) بیان می‌دارند که سالانه در آمریکا ۴۸۰۰ نفر شناگر جان خود را بخاطر حوادث در کنار استخرها از دست می‌دهند و تعداد زیادی هم دچار صدمات مغزی می‌شوند که علت اصلی آن کاهش ایمنی استخرهاست.

اهمیت مدیریت اماکن ورزشی

باتوجه به بررسی های به عمل آمده مدیریت سازمان‌های مختلف به عنوان یک رکن اساسی در خدمت نیروهای انسانی و در پیشبرد اهداف سازمان موثر است. نیروی انسانی زمانی قادر به انجام امور محوله است که از حداقل امکانات و تجهیزات برخوردار باشد[۱۲].

در یک باشگاه ورزشی برای دستیابی به اهداف مورد نظر علاوه بر مربی متخصص و با تجربه و شاگردان مستعد و پرکار به امکانات مناسب در آن رشته ورزشی مورد نظر نیز نیاز است. طبیعی است هر اندازه امکانات مناسب‌تر باشد، نیروی انسانی سازمان از این امکانات بهره بیشتری خواهد برد و به همین ترتیب اگر از امکانات مادی بر اساس برنامه تنظیمی و به طور صحیح استفاده شود، بهره‌وری مطلوب اتفاق می‌افتد و این نکته قابل توجه است که هر سازمان زمانی نزول پیدا می‌کند که امکانات مادی و منابع انسانی در مسیر مناسب هدایت نشوند[۲۵].

آحاد افراد جامعه در جستجوی فضای ورزشی استاندارد و عالی هستند و این در حالی است که بخشی از وظایف مدیران و مسئولان تربیت بدنی جامعه تمهید و پیش‌بینی امکانات، وسایل و تجهیزات ورزشی مورد نیاز حال و آینده است. بنابراین نقش تربیت‌بدنی در فضاهای ورزشی شهرهای مختلف می‌تواند زمینه‌ساز رشد اجتماعی و دستیابی به سایر اهداف تربیت بدنی باشد[۲۷].

طبق گزارشات، بررسی‌ها و تحقیقات بعمل آمده در زمینه های بعمل آمده در زمینه‌های مختلف تربیت بدنی و ورزش، اکثر محققین به نبودن یا کمبود امکانات ورزشی و یا مشکل غیر استاندارد بودن وسایل ورزشی اشاره دارند[۴و۳و۹و۳۰و۳۱]. لذا مدیریت اماکن و تاسیسات ورزشی می‌تواند در کاربرد دانش مدیریت در این بخش، زمینه‌ی بهره‌برداری موثر و استفاده‌ی بهینه، حفظ و نگهداری تاسیس و احداث فضاهای ورزشی استاندارد را فراهم سازد. چرا که ابزار و وسایل ورزشی به همراه فضا و موقعیت آموزش مناسب، موثرترین مولفه جهت نیل به اهداف تربیت بدنی می باشند[۲۵].

در یک نگرش سیستمی و جامع در بخش تربیت‌بدنی، وجود منابع مادی، تسهیلاتی، مالی و انسانی در کنار همدیگر مهم هستند و خلاء و نقصان هر یک از این منابع میتواند موجب عدم دسترسی به اهداف برنامه گردد.

 

[۱] – B.Nemery

[۲] – Rabi A

[۳] – Kaydos-daniels

[۴] – Pearn Jn.Nikon J

[۵] – Fergusson DM

[۶] – Nielsen LP،frcund KG

[۷] – Hoover

 

70,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد . 

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله بررسی مسائل ایمنی و بهداشت حرفه ای
  • تحقیق بهداشت مسکن
  • مقاله بهداشت تغذیه
  • تحقیق بهداشت ورزشی
  • مقاله طبقه بندی راه های شهری
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.