مقاله بحثی در قسامه

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

مقاله بحثی در قسامه به صورت فایل word   ( ورد ) و قابل ویرایش می باشد . که دارای ۳۶ صفحه بوده و جهت دریافت و دانلود متن و فایل کامل آن می توانید بر روی گزینه خرید انتهای متن کلیک نمایید و پس از وارد نموده اطلاعات و آدرس ایمیل خود قادر به پرداخت آنلاین و دریافت آنی متن کامل و فایل ورد مقاله و پروژه مربوطه باشید . همچنین لینک دانلود تحقیق مربوطه همان لحظه به آدرس ایمیل شما ارسال می گردد.

پی نوشت

۱- قاموس المحیط، ج ۴، ص ۲۳۳، داراحیاء التراث العربى.
۲- الصحاح، ج ۵، ص ۲۱۰، چاپ دارالعلم للملایین، بیروت.
۳- جواهر الکلام، ج ۴۲، ص ۲۲۶٫
۴- همان.
۵- وسائل الشیعه، ج ۱۹، باب دهم از ابواب دعوى القتل و ما
یثبت به، ص ۱۱۸، حدیث ۵٫
۶- همان، حدیث ۳٫
همان، باب نهم، حدیث ۳٫
۸- همان، حدیث ۲٫
۹- همان، حدیث ۸٫
۱۰- متاسفانه امروزه در محاکم قضایى به همین گونه عمل
مى شود، حتى با پنجاه قسم از یک یا دو نفر در باره هر مقتول و
هر متهمی.
۱۱- وسائل الشیعه، ج ۱۹، باب نهم از ابواب دعوى القتل و ما
یثبت به، حدیث ۳٫
۱۲- همان، حدیث ۴٫
۱۳- همان، حدیث ۵٫
۱۴- همان، حدیث ۶٫
۱۵- همان، باب دهم، حدیث ۳٫
۱۶- مبسوط، ج ۷، ص ۲۱۰ ۱۲۱٫
۱۷- شرایع الاسلام، ج ۴، ص ۲۲۲٫
۱۸- مختصرالنافع، ص ۲۹۰٫
۱۹- قواعد الاحکام، ج ۲، ص ۲۹۵٫
۲۰- اللمعه الدمشقیه، ص ۲۵۲٫
۲۱- تحریر الوسیله، ج ۲، ص ۵۲۷٫
۲۲- جامع المدارک، ج ۷، ص ۲۵۴۲۵۵٫
۲۳- دعائم الاسلام، ج ۲، ص ۴۲۹(طبق نسخ مستدرک
الوسائل، ج ۱۸، ص ۲۷۰ و سنن بیهقى، ج ۸، ص ۱۱۹، به جاى
عبداللّه بن سهیل، عبداللّه بن سهل و به جاى محیصه بن
سعود، محیصه بن مسعود آمده است.)
۲۴- جواهر الکلام، ج ۴۲، ص ۲۳۰٫
۲۵- جواهر الکلام، ج ۴۲، ص ۲۳۰، به نقل از سنن بیهقى.
۲۶- وسائل الشیعه، ج ۱۹، باب نهم از ابواب دعوى القتل و ما
یثبت به، حدیث ۶٫
۲۷- همان، حدیث ۷٫
۲۸- وسائل الشیعه، ج ۱۹، ص ۱۲۰، باب ۱۱ از ابواب دعوى القتل
و ما یثبت به، حدیث ۲٫
۲۹- همان، حدیث ۲٫
۳۰- همان، باب نهم، حدیث ۳٫
۳۱- همان، باب دهم، حدیث ۳٫
۳۲- همان، حدیث ۵٫
۳۳- همان، باب یازدهم از ابواب دعوى القتل و ما یثبت به،
حدیث ۱٫
۳۴- همان، حدیث ۲٫
۳۵- همان، باب نهم، حدیث ۶٫
۳۶- مقنع، ص ۳۹۶، باب القضاء و الاحکام.
۳۷- هدایه، ص ۲۸۵، باب القضاء و الاحکام.
۳۸- مقنع، ص ۵۲۰، باب الدیات.
۳۹- مقنعه، ص ۷۳۶٫

فهرست مطالب

قسامه در لغت ۱
قسامه در روایات و کلمات فقها ۲
مباحث مربوط به قسامه در محورهاى زیر است: ۳
حکمت قسامه ۵
روایاتى بر این مطلب دلالت مى کند که به آنها اشاره مى شود: ۷
حدود و معناى لوث ۱۲
حصول ظن براى قاضى در تحقق لوث ۱۲
حق قسم در قسامه ۱۹
قسامه اعضا ۲۱
تعداد قسامه در اعضا ۲۲
قصاص یا دیه در قسامه اعضا ۲۲
همچنین صدوق(ره) در جاى دیگر از کتاب مقنع مى گوید: ۲۶
پی نوشت ۳۰

چکیده

در این مقاله درباره قسامه بحث می شود. قسامه در روایات، حقى است خاص براى اولیاى دم؛ در صورتى که مدعى حقشان شوند و متهم به صورت نامشخص، در گروه یا قبیله اى باشد .

«عن برید بن معاویه عن ابی عبدالله(ع)، قال: سالته عن القسامه، فقال: الحقوق کلها البینه على المدعی و الیمین على المدعى علیه الا فی الدم خاصه، فان رسول الله(ص) بینما هو بخیبر اذ فقدت الانصار رجلا منهم فوجدوه قتیلا فقالت الانصار: ان فلان الیهودى قتل صاحبنا، فقال رسول الله(ص) للطالبین: اقیموا رجلین عدلین من غیرکم اقیده برمته، فان لم تجدوا شاهدین فاقیموا قسامه خمسین رجلا اقیده برمته. فقالوا: یارسول الله ما عندنا شاهدان من غیرنا و انا لنکره ان نقسم على ما لم نره فوداه رسول الله(ص) و قال: انما حقن دماء المسلمین بالقسامه لکى اذا راى الفاجر الفاسق فرصه [من عدوه] حجزه مخافه القسامه ان یقتل به فکف عن قتله و الا حلف المدعى علیه قسامه خمسین رجلا ما قتلناه و لاعلمنا قاتلا و الا اغرموا الدیه اذا وجدوا قتیلا بین اظهرهم اذا لم یقسم المدعون»؛ برید بن معاویه مى گوید: از امام صادق(ع) درباره قسامه پرسیدم، فرمود: در تمامى حقوق، بینه بر مدعى است و قسم بر مدعى علیه، مگر در خصوص خون؛ چرا که هنگامى که رسول خدا(ص) در خیبر بودند، انصار، فردى از خودشان را بین خودشان نیافتند و سپس او را در حالى که کشته شده بود یافتند. انصار گفتند فلان یهودى، همراه ما را کشته است. رسول خدا(ص) به آنان که طالب خون بودند، فرمود: دو نفر شاهد عادل از غیر خودتان اقامه کنید تا او راقصاص کنم و اگر دو شاهد عادل نیافتید، قسامه پنجاه مرد را اقامه کنید تا او را قصاص کنم. آنان گفتند: دو شاهد عادل از غیر خودمان نداریم و خودمان هم دوست نداریم بر آنچه ندیده ایم، قسم یاد کنیم؛ پس پیامبر(ص) دیه او را پرداخت.

آنگاه امام صادق(ع) فرمود: همانا به قسامه، خون مسلمانان محفوظ ماند؛ چرا که هرگاه شخص فاجر فاسق، براى [کشتن] شخصى که با او دشمن است، فرصتى بیابد، ترس ازاینکه با قسامه کشته شود، مانع او مى شود و از کشتن خوددارى مى کند. در غیر این صورت، [یعنى اگر در باره قسامه، مدعى قسم یاد نکرد] مدعى علیه قسم یاد مى کند؛ قسامه پنجاه مرد [به این صورت] که مااو را نکشته ایم و قاتل او را نمى شناسیم. در غیر این صورت، باید دیه بپردازند؛ در فرضى که کشته اى را بین خودشان بیابند و مدعیان قسم یاد نکنند.

دلالت این حدیث، روشن است؛ چرا که امام صادق(ع) براى قسامه، به عمل پیامبر(ص) در موردى که کشته اى در محله خیبر یافت شده و بین اهل خیبر و مسلمانان جنگ بوده است، استشهاد مى کند. علاوه برآنکه در پایان روایت، تصریح شده است بر اینکه اگر پنجاه نفر براى قسامه یافت نشود، مدعى علیه قسم داده مى شود؛ قسامه پنجاه مرد بر اینکه مقتول را نکشته ایم و قاتل او را نمى شناسیم؛ که ظهور دارد دراینکه مدعى علیه از قبیله و جمعیتى باشد و به همین سبب، قسامه بر آنان لازم است.

استناد به اطلاق «الا فی الدم» که مى فرماید در تمامى حقوق، بینه بر مدعى و قسم بر مدعى علیه است، مگر در خون، تمام نیست؛ چون استشهاد به عمل پیامبر(ص) به منزله تعلیل است که دایره موضوع راتعمیم و یا تخصیص مى دهد.

همچنین استناد به اطلاق در صحیحه ابو بصیر که مى فرماید: «… و حکم فی دمائکم ان البینه على المدعى علیه و الیمین على من ادعى…»؛ خداوند حکم کرده است در خونهاى شما که بینه بر مدعى علیه و قسم بر مدعى است، صحیح نیست؛ به سبب جمع که مطلق را باید حمل بر مقید کنیم؛ چون عمل به قسامه در باره هرگونه کشته اى که فردى مظنون به قتل او باشد، خلاف اصل و قاعده است. علاوه برآنکه تعارضى بین دو دلیل که در مقام اثباتند، وجود ندارد.

واژه های کلیدی: قسامه، روایات، حق قسم، قسامه اعضا،  دیه

قسامه در لغت

قسامه، بنابر آنچه در قاموس((۱)) آمده است، آتش بس میان مسلمانان و دشمنان آنان است و جمع آن «قسامات» است. از دیگر معانى آن، گروهى است که بر چیزى قسم یاد کنند و یا شهادت دهند و حقى را بگیرند.

همچنین قسامه به معانى دیگرى همچون صورت، قسمتى از صورت که در رو به رو قرار مى گیرد، آنچه بر صورت است؛ اعم از مو و بینى، دو طرف صورت، قسمت بالاى ابرو، ظاهر گونه، بین دو چشم وبالاى صورت نیز آمده است.

در صحاح اللغه آمده است: «قسامه، قسمهایى است که به گروهى تقسیم مى شود که هریک جداگانه قسم یاد کنند» ((۲)).

در معجم الوسیط آمده است: «قسامه به معناى حسن و زیبایى است. از دیگر معانى آن، آتش بس، گروهى که براى گرفتن حقى قسم یاد کنند نیز مى باشد. به این صورت که پنجاه نفر از اولیاى دم، بر استحقاق خون مقتولشان قسم یاد کنند. در صورتى که او را بین قبیله اى، کشته بیابند و قاتل او شناخته نشود. اگر پنجاه نفر نباشند، افراد موجود، پنجاه مرتبه قسم یاد مى کنند. افرادى که قسم یاد مى کنند، نباید کودک، زن،دیوانه و برده باشند. متهمان به قتل نیز قسم داده مى شوند بر نفى قتل از خودشان.

پس اگر مدعیان قسم یاد کنند، مستحق دیه خواهند بود و اگر متهمان قسم یاد کنند، دیه اى بر آنان نخواهد بود.

همچنین قسامه به معناى قسم نیز آمده است. گفته مى شود: «قاضى حکم به قسامه کرد»؛ یعنى حکم به قسم کرد.

روشن است آنچه در معجم الوسیط آمده، بجز معناى نخست، برگرفته از فقه است و معناى لغوى قسامه، همان معناى نخست است. کاربرد لغت قسامه در معناى فقهى آن، مناسب با معناى لغوى آتش بس وترک مخاصمه است.

35,000 ریال – خرید

مقاله و پروژه و تحقیق ها به صورت فایل ورد و قابل دانلود می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. ضمنا همان لحظه لینک دانلود به ایمیل شما ارسال می گردد.

 جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله جنسیت در دیه و قصاص
  • مقاله برابری یا عدم برابری دیه زن ومرد
  • برچسب ها : , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.