تحقیق تاثیر قرآن و حدیث در ادب فارسی

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

تحقیق تاثیر قرآن و حدیث در ادب فارسی به صورت فایل word   ( ورد ) و قابل ویرایش می باشد . که دارای ۱۳۵ صفحه بوده و جهت دریافت و دانلود متن و فایل کامل آن می توانید بر روی گزینه خرید انتهای متن کلیک نمایید و پس از وارد نموده اطلاعات و آدرس ایمیل خود قادر به پرداخت آنلاین و دریافت آنی متن کامل و فایل ورد مقاله و پروژه مربوطه باشید . همچنین لینک دانلود تحقیق مربوطه همان لحظه به آدرس ایمیل شما ارسال می گردد.

فهرست منابع و مآخذ:

پور خالقی چترودی، مهدخت (۱۳۷۱). فرهنگ قصه های پیامبران (تجلی شاعرانه اشارات داستانی در مثنوی، مشهد: (انتشارات آستان قدس) چاپ اول.

حداد، حسین(۱۳۷۹). هفت شهر عشق، تهران:( موسسه انتشارات قلیایی) چاپ دوم.

حسین، تلمذ(۱۳۷۸) . مرآت مثنوی ، تهران: (نشر گفتار) چاپ اول.

حلبی، علی اصغر( ۱۳۶۹). تأثیر قرآن و حدیث در ادب فارسی، تهران: (انتشارات دانشگاه پیام نور).

دشتی، علی (۱۳۷۵). دیوان کامل شمس تبریزی،( انتشارات جاویدان) چاپ دوازدهم.

۶- راستگو، سید محمد(۱۳۷۹). تجلی قرآن در شعر و ادب پارسی(نشریه بشارت)- قسمت پانزدهم.

۷- راستگو، سیدمحمد( ۱۳۸۰) تجلی قرآن در اشعار حافظ، (نشریه بشارت).

۸- راشد محصل، محمد رضا(۱۳۸۰). پرتوهایی از قرآن و حدیث در ادب فارسی ، مشهد: ( به نشر، انتشارات آستان قدس).

۹- شیرازی، مکارم (۱۳۷۶). تفسیر نمونه جلد ۱۹(انتشارات دارالکتب الاسلامیه).

۱۰- صفا، ذبیح الله(۱۳۷۶). گنجینه سخن۱،۲،۳،( انتشارات فردوسی) چاپ ششم.

۱۱- عباس نژاد، محسن (۱۳۸۵). قرآن، ادب و هنر، مشهد: (مدرسه انشاراتی بنیاد پژوهش های قرآنی حوزه و دانشگاه) چاپ اول.

۱۲- گنجوی، نظامی (۱۳۷۷). کلیات خمسه حکیم نظامی گنجوی، تهران: (انتشارات امیرکبیر) چاپ هفتم.

۱۳- محمودی ، ثابت(سهیل) (۱۳۸۰). هنر بزرگ ادبیات دینی فرم گرایی براساس قرآن(نشریه گلستان قرآن).

۱۴- معین، محمد(۱۳۷۵) . فرهنگ فارسی معین جلد ۱ و ۲، تهران: (انتشارات امیر کبیر).

۱۵- تاریخ و ادبیات ایران و جهان سال دوم آموزش متوسطه (۱۳۸۳). تهران: (شرکت چاپ کتب درسی ایران).

فهرست مطالب

پیشگفتارا-ب
مقدمهب-ج
چکیدهج-د
فصل اول: کلیات تحقیق
۱-۱ مقدمه ۱
۱-۲ بیان مسئله۲
۱-۳ اهداف تحقیق۲
۱-۴ اهمیت تحقیق۲
۱-۵ سئوالات تحقیق۳-۲
۱-۶ فرضیه ها۳
۱-۷ کلید واژه ها۴-۳
فصل دوم: پیشینه تحقیق
۲-۱ مقدمه۵
۲-۲ تاریخچه موضوع ۷-۶
۲-۳ پیشینه نظری۸-۷
۲-۴ پیشینه عملی(نقد کتاب)۹
۲-۵ ضرورت تحقیق۹
فصل سوم: روش تحقیق
۳-۱ مقدمه۱۰
۳-۲ روش های مورد استفاده در تحقیق۱۱
۳-۳ فنون گردآوری اطلاعات و توضیح آن ها۱۲
۳-۴ جمع آوری داده ها۱۲
۳-۵ تجزیه و تحلیل داده ها۱۳
فصل چهارم: یافته های تحقیق
۴-۱ مقدمه۱۴
۴-۲ قرآن کتاب آسمانی ما۱۵
۴-۳ تعریف ادبیات ۱۵
فرضیه ۱: ادبیات فارسی از کلام قرآن بهره های فراوانی گرفته است۱۷-۱۶
۴-۴ تاثیرات دین اسلام در عرصه ی ادبیات۱۹-۱۷
۵-۴ صبر و شکیبایی قرآن در نظم شاعران۲۰-۱۹
۶-۴ حدیث چیست۲۱-۱۰
۴- ۶-۱-حدیث محبت در ادب فارسی۲۵-۲۱
فرضیه ۲: برخی از شعرای متقدم در آیات و احادیث در شعر خود بهره گرفته اند ۳۵-۲۷
فرضیه ۳: میزان استفاده حافظ از احادیث و قرآن در اشعارش زیاد بوده است۴۲-۳۶
فرضیه ۴: مولوی داستان یوسف را در اشعار خود بررسی کرده است۵۹-۴۳
فرضیه ۵: سنایی در اشعار خود به تصویر پردازی قرآنی پرداخته است۶۶-۶۰
فرضیه ۶: شهریار دراشعار خود از نهچ البلاغه بهره برده است۹۸-۶۷
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
۵- ۱مقدمه۱۲۸
۵-۲ بحث و نتیجه گیری ۱۳۰-۱۲۹
۵-۳ مشکلات تحقیق۱۳۰
۵-۴- پیشنهادات تحقیق۱۳۱
فهرست منابع و مآخذ۱۳۳-۱۳۲
پیوست
فهرست جداول۱۲۷-۹۹

چکیده

قرآن بزرگترین یاور و استوارترین پناهگاه برای همه ی نویسندگان و شاعران اسلامی بوده است حتی کسانی هم که اندیشه ای ناهمسو با اسلام داشته اند به این ریسمان خدایی چنگ زده- اند و در پس این دژ استوار، پناه گرفته اند، اگر چه اینان از این تمسک طرفی برنبسته بلکه در تیرگی ها فرو رفته اند که:«من یهدالله فهو المهتدی و من یضلل فأولئک هم الخاسرون»

قرآن برای مسلمانان نیز هم زبان دل است و هم ترجمان اعتقاد و پشتیبان آن تقدیسی را متداعی می کند که هم آرام بخش است و هم شکوهمند، شکوهی معنوی که همه را به سکوت وا- می دارد، «اذا قرﺉ القرآن فاستمعوا  له و انصتوا» (آیه ی۲۰۴ / اعراف) و آرامشی که نتیجه هدایت و ایمان است، «هدی للناس و بنیات من الهدی و الفرقان» (آیه ی ۱۸۵/بقره ) به علاوه مضامین قرآنی بخش عمده ای از عاطفه ی جمعی همه ی مسلمانان را به خود اختصاص داده است.

برای این منظور ما در این تحقیق به ترتیب زندگانی و تاثرات هشت تن از شاعران بزرگ را دنبال کردیم و برای این که تاثر هر نویسنده و سخنور را بهتر ردیابی کنیم از زندگانی آن شاعر و نویسنده به اجمال سخن گفتیم و میزان اشتغال وی به علوم قرآنی از جمله تفسیر کتاب مجید و احادیث رسول اکرم و اخبار معصومین را تا حد ممکن یادآوری کردیم.

در این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که قرآن و حدیث در ادب فارسی تاثیر بسیار گسترده ای دارد و این تاثیر پذیری با شیوه های گوناگون توجه اغلب شاعران و نویسندگان را به خود جلب کرده است.

مساله مهم دیگر این است که بیشتر کسانی که در حوزه ادبیات صاحب نامند، یا اشعری مذهبی یا شیعه  هستند و در آثار همه آن ها می توان ردپای تاثیر پذیری از آیات و احادیث را به وضوح مشاهده نمود و حتی در حوزه تاریخ ادبی ایران پیدا کردن اثری که متاثر از قرآن و حدیث نباشد اگر غیر ممکن نباشد بسیار دشوار است.

ما در این پژوهش به تحقیق و تفسیر درباره ی آثار برخی از شعرا پرداختیم و دریافتیم که آثار همه شاعران مورد بررسی در این تحقیق متاثر از آیات و داستان های قرآنی و یا احادیث بوده اند. در این پژوهش آثار شاعران مختلفی بررسی شده است که این خود یکی از جنبه های نوآوری و ابداع آن است زیرا در مقایسه با پژوهش های انجام شده قبلی که تنها در مورد یک یا تعداد اندکی از شاعران بررسی خود را انجام داده اند، تعدا شاعران بررسی شده بیشتر است بنابراین جامعیت آن افزایش یافته و کامل تر است.

همچنین در این پژوهش علاوه بر بررسی کتابخانه ای، از ابزار پرسشنامه و توصیف نتایج و نیز تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات حاصل از پرسشنامه، در اختیار چهل نفر از دانش آموزان سال سوم و پیش دانشگاهی  مدرسه آرمینه مصلی نژاد قرار گرفت در بررسی میزان آگاهی دانش آموزان و آشنایی آن ها با چنین اشعاری و نظر کلی آن ها در مورد اشعار متاثر از قران و حدیث استفاده شده است تا بر غنای تحقیق افزوده شود.

توصیف داده ها در بخش نتایج  می تواند نشانه ای از میزان آگاهی و علاقه دانش آموزان به اشعار شاعرانی باشد که با بهره گیری از قرآن و حدیث جهان معنوی را به این کره خاکی پیوند زده اند. به جرات می توان گفت که اکثریت قریب به اتفاق دانش آموزان شرکت کننده در این پژوهش بر این باورند که اشعار تاثیر پذیرفته از قرآن و احادیث  نقش بسزایی در زندگی بشر داشته و منجر به کسب عبرت شده اند. همچنین با توجه به اطلاعات حاصل از پرسشنامه می توان مشخص نمود که بیشتر افراد شرکت کننده در تحقیق معتقدند که قران و حدیث تاثیر زیادی در اشعار شاعران ، در ادبیات فارسی و نیز در ماندگاری این آثار داشته است. با نگاهی اجمالی به نظرات عزیزان شرکت کننده در این تحقیق می توان تا حدود زیادی به میزان علاقه ایشان به چنین اشعاری نیز پی برد که این مایه بسی خرسندی و آرامش خیال و نیز نشانه اعجاب انگیز بودن و درونی شدن عشق و علاقه دانش آموزان ایرانی نسبت به کتاب آسمانی ما، قرآن، است.

تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که به طور کلی از نظر آماری بین پاسخ های داده شده توسط دو گروه مورد تحقیق اختلاف معنی داری وجود ندارد.  بنابراین می توان تا حدودی به نزدیک بودن نظران و اتفاق آراء عزیزان شرکت کننده در این پژوهش اشاره نمود.

واژه های کلیدی: قرآن، ادبیات فارسی،

پیشگفتار

قرآن مجید کتاب دینی ماست و معانی و مفاهیم آن در طول چهارده قرن از جهات مختلف در حیات فردی و اجتماعی ما تأثیر پنهان و آشکار نهاده است. چنان که امروزه نمی توان جنبه ای از جنبه های گوناگون زندگی مسلمانان را یاد کرد که قرآن مجید و معانی والای آن به نحوی مستقیم یا غیرمستقیم در آن تأثیری نگذاشته باشد و هر کس در این باره تأملی به سزا کرده باشد و عناد نورزد ، به صحت این اعتقاد اقرار می کنند. حدیث نیز که همان«قول و فعل و تقریر»  پیامبر اکرم است ، همین حکم را دارد و الفاظ و معانی آن به صورت های گوناگون در زندگی مسلمانان و در رفتار و گفتار و کردار آنان تأثیر نیرومند و دراز آهنگی داشته است.

یکی از بارزترین موارد این تأثیر، سروده های شاعران و نوشته های نویسندگان است. هر ملتی به سرمایه هایی  اعم از مادّی و معنوی، می تازد. یکی از سرمایه های جاودانی و افتخار آمیز ما ایرانیان نیز سروده های شاعران و سخنوران و نوشته های دبیران و نویسندگان و تأمّلات عارفان و اندیشه های حکیمان و فیلسوفان و متکّلمان ایرانی مسلمان است و همه می دانند که بسیاری از ابیات و عبارات این بزرگان را ” اشاره”، “تلمیح” ، “اقتباس” ، “تضمین”  ،”تحلیل آیات ” ، “قصص” و “تمثیل”های گوناگون این کتاب مبین و سخنان پیامبر بزرگوار خدا تشکیل می دهد و همه ی آن بزرگان در عبارت پردازی، استدلال و بیان آن چه در ضمیر خود از این موارد بهره مند شده اند. لذا اگر کسی ادعا کند که مثلاً می تواند اشعار رودکی، فردوسی بزرگ، ناصر- خسرو،خاقانی، سنایی، عطار، مولوی، سعدی، حافظ، جامی و صدها تن شاعر دیگر و نیز آثار مردانی چون غّزالی، عنصر المعالی زیادی، نصرالله منشی و بسیاری دیگر را بدون فهم قرآن مجید و تفسیر آن و تأمّل در احادیث نبوی به درستی دریابد، باید در صحّت ادعای او تردید کرد زیرا به   قول حافظ:« هر چه دارم همه از دولت قرآن است»؛ به دلیل انواع تأثیراتی که این دو منبع گران مایه ی عظیم در ادب فارسی بر جای گذ اشته اند.

ما در فصل اول این تحقیق به بیان ضرورت و اهمیت گردآوری این پژوهش پرداخته ایم و در فصل دوم درباره ی تاریخچه ی موضوع و پیشینه ی آن سخن گفتیم و در فصل سوم به بیان روش های مورد استفاده اشاره کرده ایم و در فصل چهارم به تأثیر و اقتباس هر یک از شاعران و کاتبان به صورت اجمالی موردی پرداخته ایم؛ زیرا اگر هر پژوهنده ای بخواهد تمام موارد تأثّر شاعران را مطرح کند باید درباره ی هر کدام از آن ها کتابی کلان بنویسد که برای ما این کاری ناممکن است. هم چنین در این فصل به بررسی پاسخ نامه ها و نتایج حاصل از آن نیز پرداخته ایم و فصل پنج هم شامل بحث و نتیجه گیری، پیشنهادات، مطرح کردن مشکلات، منابع و مآخذ می- باشد.

ناگفته نماند که موارد ارائه شده در این فصول تنها مشتی از خروار است و از شما خواننده و صاحب نظر ارجمند خواهشمندیم ما را در رفع کاستی های موجود یاری و راهنمایی فرمایید تا ان شاء الله در گردآوری های آتی درصدد رفع این معایب برآییم و از راهنمایی های علمی شما بهره- مند گردیم.

مقدمه

قرآن بزرگترین یاور و استوارترین پناهگاه برای همه ی نویسندگان و شاعران اسلامی بوده است حتی کسانی هم که اندیشه ای ناهمسو با اسلام داشته اند به این ریسمان خدایی چنگ زده- اند و در پس این دژ استوار، پناه گرفته اند، اگر چه اینان از این تمسک طرفی برنبسته بلکه در تیرگی ها فرو رفته اند که:«من یهدالله فهو المهتدی و من یضلل فأولئک هم الخاسرون» (آیه ی ۱۷۸/اعراف) و کلام مولانا هم به  معنی این آیه اشاره دارد:

در بنی فرمود کاین قرآن ز دل

هادی  بعضی و بعضی را مضل

قرآن برای مسلمانان نیز هم زبان دل است و هم ترجمان اعتقاد و پشتیبان آن تقدیسی را متداعی می کند که هم آرام بخش است و هم شکوهمند، شکوهی معنوی که همه را به سکوت وا- می دارد، «اذا قرﺉ القرآن فاستمعوا  له و انصتوا» (آیه ی۲۰۴ / اعراف) و آرامشی که نتیجه هدایت و ایمان است، «هدی للناس و بنیات من الهدی و الفرقان» (آیه ی ۱۸۵/بقره ) به علاوه مضامین قرآنی بخش عمده ای از عاطفه ی جمعی همه ی مسلمانان را به خود اختصاص داده است.

رشته استواری است که میان آنان پیوند برادری ایجاد کرده، هم ضامن بقا و دوام خود است و هم جاودانگی اعتقادات اسلامی را تضمین می کند. این ویژگی همان عنایت الهی است که مانع هر گونه تحریف و تغییر احکام و قرآن نیز هست.

زبان فارسی از زبان های عمده ی بهره دهنده به فرهنگ اسلامی و بهره برنده از معارف انسان ساز قرآنی است از این رو دانستن قرآن و حدیث و درک معانی و مضامین والای آن لازم   می نموده و پیوسته مورد نظر مردم به ویژه ادب دوستان و منتقدان بوده است.

بدین ترتیب ما بر آن شدیم تا پژوهشی درباره ی نقش قرآن و حدیث در ادب فارسی، داشته باشیم.

فصل اول کلیات تحقیق

 ۱-۱  مقدمه

این تحقیق توسط دانش آموزانی گردآوری شده که در اول راه توکل بر خدا و تشویق اساتید فرزانه و پشتکار را سرلوحه  کار خود قرار دادند. در این فصل شما را از هدف و اهمیت  تحقیقمان آگاه خواهیم کرد و در آخر این که، ارکان اساسی تحقیقمان را توضیح خواهیم داد تا ابهامات برطرف شود و با دیدی بازتر تحقیق را دنبال کنیم.

نمودار زیر شما را در دنبال کردن این فصل کمک خواهد کرد.

۱-۲- بیان مسئله

برای آشنایی با تأثیراتی که قرآن و احادیث در ادبیات فارسی برجای گذاشته اند، لازم است معروف ترین و متداول ترین نام کتاب خدا که قرآن است را بشناسیم و آن را تلاوت کنیم و با تأثیراتی که آیات و احادیث به صورت های مختلف : تلمیح، تمثیل، قصه های منظوم و منثور شعرا و نویسندگان ایرانی و فارسی زبان گذاشته اند آشنا شویم.

۱-۳- اهداف تحقیق:

– بررسی تأثیر قرآن و حدیث در ادب فارسی

– بررسی عوامل موثر بر تأثیر قرآن و حدیث در ادب فارسی

– تأثیر قرآن و حدیث در اعتلای متون نظم و نثر ادبیات فارسی

120,000 ریال – خرید

مقاله و پروژه و تحقیق ها به صورت فایل ورد و قابل دانلود می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. ضمنا همان لحظه لینک دانلود به ایمیل شما ارسال می گردد.

 جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید

مطالب پیشنهادی:
  • پایان نامه بررسی و نقد عقاید زرتشتیان در توحید، نبوّت، معاد از منظر قرآن
  • پایان نامه آداب معاشرت در قرآن
  • تحقیق آثار توکل در قرآن
  • مقاله از خود بیگانگی
  • مقاله اخلاق نیک و بد در قرآن
  • برچسب ها : , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.