تحقیق ارث از دیدگاه قرآن

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

تحقیق ارث از دیدگاه قرآن به صورت فایل word   ( ورد ) و قابل ویرایش می باشد . که دارای ۴۲ صفحه بوده و جهت دریافت و دانلود متن و فایل کامل آن می توانید بر روی گزینه خرید انتهای متن کلیک نمایید و پس از وارد نموده اطلاعات و آدرس ایمیل خود قادر به پرداخت آنلاین و دریافت آنی متن کامل و فایل ورد مقاله و پروژه مربوطه باشید . همچنین لینک دانلود تحقیق مربوطه همان لحظه به آدرس ایمیل شما ارسال می گردد.

فهرست منابع

* قرآن کریم

الحر العاملی ، تفصیل وسائل الشیعه ، ج ۲۵ ، انتشارات مؤسسه آل البیت

انصاریان ، حسین ، نظام خانواده در اسلام ، انتشارات ام ابیها ، چاپ عترت قم

جعفری لنگرودی ، محمد جعفر ، دوره ی حقوق مدنی ارث ، چاپ احمدی ، فروردین ۱۳۶۳

خزائلی ، محمد ، احکام قرآن ، انتشارات جاویدان ، سال ۱۳۵۲

سلطانی ، غلامرضا ، درس هایی از اقتصاد اسلامی ، انتشارات دارالفکر

شهیدی ، مهدی ، ارث ، چاپ چهارم ، تهران ، مجله علمی و فرهنگی مسجد

طباطبایی ، محمد حسین ، زن در اسلام ، قم ، دفتر تنظیم و نشر آثار علامه طباطبایی ، سال ۱۳۸۴

……………………………..، تفسیر المیزان ، ج۴ و۵ و ۱۶ ، مترجم سید محمد باقر موسوی همدانی ، دفتر انتشارات اسلامی

طبرسی ، ابوعلی الفضل بن الحسن ، تفسیر مجمع البیان ، مترجم علی کرمی چاپ اول ، انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، پاییز ۱۳۸۰

قرائتی ، حاج شیخ محسن ، تفسیر نور ، مرکز فرهنگی درس هایی از قرآن چاپ سوم ، تابستان ۱۳۸۱

گنجوی ، آیه ا… شیخ محمد تقی ، ارث در اسلام ، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی ، قم ، چاپ سوم ، زمستان ۱۳۷۳

مکارم شیرازی ، آیت ا.. ناصر ، تفسیر نمونه ، ج۸ و ۹ و ۱۰

مطهری ، مرتضی ، نظام حقوق زن در اسلام ، انتشارات صدرا

مطهری ، احمد ، رابطه اقتصاد خانوادگی ، انتشارات دتر تبلیغات اسلامی

مغنیه ، محمد جواد ، تفسیر کاشف ، ج۲ ، ترجمه ی موسی دانش ، تهیه دفتر تبلیغات اسلامی شعبه خراسان

هاشمی رفسنجانی ، اکبر ، فرهنگ قرآن ، ج ۲ ، مرکز فرهنگ و معاریف قرآن

 

کتاب نامه

 دوره مقدماتی حقوق مدنی ارث ؛  ناصر کاتوزیان

خلوتی با خویش ؛  غلامعلی رجایی

دائره المعارف بزرگ اسلامی ج۷ ؛کاظم موسوی بجنوردی

دین نامه های ایران؛ سید محمد باقر نجفی

سیری در قرآن ؛ سید محمد حسین طباطبایی

شفعه- وصیت ، ارث ، اسباب ثلاثه تملک در حقوق مدنی ؛ رضا نوری

فروغ ولایت- جعفر سبحانی

کتاب نقد ش ۱۲ حقوق زن ؛ مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه

گزیده کتابشناسی توصیفی؛ غلامرضا فدائی

گسترش ارزش های اسلامی در ایالات متحده آمریکا ؛ حداد ایون

مجموعه قوانین اساسی – مدنی ؛ غلام رضا حجتی اشرفی

معارف اسلامی؛ مرکز تحقیقات اسلامی ولی فقیه در سپاه

مقالات حقوقی ج ۲ ؛ابوالقاسم گرجی

فهرست مطالب

مقدمه ۱
فصل اول : بررسی ارث از دیدگاه آیات
آیات ارث ۲۰
تعریف ارث ۲۶
اهمیت ارث ۲۷
ارث در اسلام ۳۳
دیدگاه های مختلف در مورد شیعه و سنی در مورد آیات ارث ۳۵
فصل دوم : چگونگی تقسیم بندی ارث در قبل و بعد از اسلام
تقسیم بندی ارث قبل از اسلام ۴۸
۱٫ نسب ۴۸
۲٫ تبنی ۴۹
۳٫ عهد و پیمان ۴۹
تقسیم بندی ارث بعد از اسلام ۵۱
۱٫ نسب ۵۱
۲٫ سبب ۵۱
۳٫ ولاء ۵۲
اجتماع اولاد و والدین در ارث از نظر اسلام ۶۳
سهم الارث زنان ۶۷
(ز-۱)
شبهه غربیان در بحث مهم سهم الارث زن ۶۷
ارث و ازدواج موقت ۶۹
نکته : عدم توارث ۷۰
سهام ارث ۷۱
فصل سوم : آثار ارث
آثار ارث در اسلام ۸۰
اثرات اقتصادی ۸۰
آثار عاطفی و روانی وراثت ۸۴
نتیجه ۸۵
پیشنهادات ۸۶
فهرست منابع ۹۳
کتاب نامه ۹۶

چکیده

ارث در لغت به معنای صاحب شدن مال و دارایی شخص مرده و از اسماء خداوند می باشد . از نظر اصطلاحی به انتقال دارایی و ترکه میت به نزدیکان در سبب و نسبت گفته می شود .

ارث در یونان ، رم ، بابل ، یهود ، مسیحیت ، ایران ،هند ، مصر، چین و همچنین در شبه جزیره ی عرب قبل از اسلام مطرح بوده است . ارث در بعد از اسلام بر پایه ی رحِم استوار می باشد . شیعه و سنّی در مورد طبقه بندی ارث و سایر تقسیمات در اسلام دو دیدگاه به وجود آورده اند . سوره هایی که در قرآن ارث را بیان نموده اند ؛ سوره های بقره ، نساء ، احزاب  انفال ، نمل ، مریم و فجر می باشد .

قانون ارث به نیازهای فطری طبیعی بشر پاسخ می دهد زیرا افراد بشر دوست دارند اموال شخصی خودشان در دست کسانی بیابند که جزء خانواده ی آن ها هستند و حیات آن ها ادامه ی زندگی آن ها است .

قانون ارث افراد را به تلاش و کوشش بیشتر در راه تولید ثروت و گردش چرخ های اقتصادی تشویق می کند به خاطر این که اگر انسان بداند که آن چه درعمر خویش به دست آورده به افراد مورد علاقه ی خویش داده می شود در هر سن و شرایطی باشد به کار تشویق می شود .

انواع ارث در قبل و بعد از اسلام بررسی شده است . ارث قبل از اسلام به سه صورت بوده است . ۱- نسب  ۲- تبنّی (پسر خواندگی)  ۳- عهد و پیمان .

ولی ارث بعـد از اسلام قانون ارث را در سه چیز خلاصه کرد : ۱ . نسب  ۲٫ سبب  ۳ . ولاء

از جمله موانع ارث : ۱ . کفر  ۲٫ قتل ۳ . بنده شدن

ارث در ازدواج موقت وجود ندارد امّا در عقد دائم زن و شوهر از یکدیگر ارث می برند . روایات متعددی در مورد ارث بردن و موانع ارث وجود دارد .

در اسلام سهم الإرث زن نصف سهم مرد می باشد . آثار ارث در آثار مادی و معنوی می باشد .

این تحقیق از چهار فصل تشکیل شده است . فصل اول کلیات و فصل دوم ارث از دیدگاه قرآن می باشد و فصل سوم انواع ارث و فصل چهارم آثار ارث پرداخته شده است .

کلید واژه : ارث ، ترکه ، فریضه ، سهام

مقدمه

 بدون تردید لازمه ی هر تغییر و تحول در جامعه ، نیازمند تحول در نظام آموزشی و فرهنگی آن جامعه می باشد . موضوع ارث از جمله امور اسلامی است که نیازمند آموزش و بیان دقیق مسائل آن در حدّ ساده و به طور عمیق می باشد . ارث ریشه ی سنتی و فطری دارد و مانند دیگر مسائل اسلامی به بحث و نوشتن کتاب های مختلفی نیاز دارد .

اصل انتقال اموال شخصی از لحظه ی فوت به خویشاوندان ، از امور بسیار قدیمی است که در جوامـع مختلـف و نـزد اقوام گوناگون نیز پذیرفته شده است و ریشه در تمدن های ابتدایی انسان دارد و از زمانی که خانواده به مفهوم نخستین آن شکل گرفته است انتقال مالکیت و تصرف اموال یک عضو خانواده به افراد دیگر خانواده قابل درک بوده است .

خویشاوندی به طور طبیعی موجب ایجاد علاقه و احساس روحی بین خویشاوندان است کسانی که در زمان حیات فرد در کار یار و مددکار او بودند پس در تصرف اموال او هم از هر شخص دیگری سزاوارتر هستند .

به منظور آشنایی بیشتر افراد با موضوع و مسائل ارث ، در این مجموعه تحقیقی تحت عنوان ارث از دیدگاه قرآن انجام داده شد که به بررسی مسائل ارث و بیان حدّ و حدود آن پرداخته است .

از جمله ویژگی های این تحقیق بیان ساده و کلّی احکام ارث بوده و با استفاده از کتاب های مختلف ، آیات ارث را با شیوه ای مناسب پردازش کرده و فهم آن را برای عموم آسان نمـوده است . این تحقیق علاوه بر استفاده ی حوزه از آن برای عموم مردم می تواند به صورت جزوه های کوچکتر در آمده و در دسترس قرار بگیرد تا شناخت بیشتری از آن داشته باشند .

این تحقیق از چهار فصل تشکیل شده است . فصل اول کلیات و فصل دوم ارث از دیدگاه قرآن می باشد و فصل سوم انواع ارث و فصل چهارم آثار ارث پرداخته شده است .

ضمن سپاس فراوان از تمام کسانی که همکاری و همیاری در انجام این تحقیق نموده انـد ، امید است که مورد استفاده ی خانواده ها و جوانان عزیز قرار بگیرد و گشاینده ی شبهات آن ها در موضوع ارث باشد .

فصل اول

آیات ارث در قرآن

ارث در قرآن و اسلام از جایگاه والایی برخوردار است . برای بررسی بیشتر از آیات قرآن آغاز نموده ایم . سوره هایی که در قرآن کریم در مورد ارث و ارث بری در آن ها اشاره شده و به بیان احکام ارث پرداخته اند این سوره ها می باشند . سوره های نساء ، احزاب ، انفال ، نمل ، مریم و فجر می باشد که در آیات آن ها اشاره به ارث شده است .

در این جا آیات ارث را نوشته و به ترجمه آن ها پرداخته شده :

« لِّلرِّجَالِ نَصِیبٌ مِّمَّا تَرَکَ الْوَا لِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَآءِ نَصِیبٌ مِّمَّا تَرَکَ الْوَا لِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْکَثُرَ نَصِیبًا مَّفْرُوضًا ».[۱]

برای اولادان ذکور سهمی از ترکه ی ابوین و خویشان است و برای فرزندان اُناث سهمی از ترکه ی والدین و خویشاوندان چه مال کم باشد و چه زیاد نصیب هر کس از آن مال (در کتاب) معین گردیده است .

» وَإِذَا حَضَرَ الْقِسْمَهَ أُوْلُوا الْقُرْبَى وَالْیَتَمَى وَالْمَسَاکِینُ فَارْزُقُوهُم مِّنْهُ وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا ».[۲]

و چون در تقسیم ترکه میت از خویشان و یتیتمان و فقیران اشخاصی حاضر آیند به چیزی از آن مال آن ها را روزی دهید و با آنان سخن نیکو و دلپسند گوئید .

«یُوصِیکُمُ اللَّهُ فِى أَوْلَادِکُمْ لِلذَّکَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنثَیَیْنِ فَإِن کُنَّ نِسَآءً فَوْقَ اثْنَتَیْنِ فَلَهُنَّ ثُلُثَا مَا تَرَکَ وَإِن کَانَتْ وَا حِدَهً فَلَهَا النِّصْفُ وَلِأَبَوَیْهِ لِکُلِّ وَا حِدٍ مِّنْهُمَا السُّدُسُ مِمَّا تَرَکَ إِن کَانَ لَهُ وَلَدٌ فَإِن لَّمْ یَکُن لَّهُ‏وَلَدٌ وَوَرِثَهُ‏و أَبَوَاهُ فَلِأُمِّهِ الثُّلُثُ فَإِن کَانَ لَهُ‏ إِخْوَهٌ فَلِأُمِّهِ السُّدُسُ مِن بَعْدِ وَصِیَّهٍ یُوصِى بِهَآ أَوْ دَیْنٍ ءَابَآؤُکُمْ وَأَبْنَآؤُکُمْ لَا تَدْرُونَ أَیُّهُمْ أَقْرَبُ لَکُمْ نَفْعًا فَرِیضَهً مِّنَ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلِیمًا حَکِیمًا ».[۳]

حکم خدا در حق فرزندان شما این است که پسران دو برابر دختران ارث برند پس اگر دختران بیش از دو نفر بودند فرض هر یک از پدر و مادر یک ششم ترکه است در صورتی که میت را فرزند باشد و اگر فرزند نباشد و وارث منحصر به پدر و مادر باشد در این صورت مادر یک ثلث می برد و باقی به پدر و مادر می رسدو اگر میت را برادر باشد در این فرض ادر یک ششم خواهد برد پس از آن که حق وصیت و دِین که مال تعلق گرفته استثنا شود شما این را که پدران یا فرزندان و خویشان کدام یک به خیر و صلاح و به ارث بردن به شما نزدیک ترند نمی دانید (تا در حکم ارث مراعات کنید) فریضه است که خدا بـاید معیـن فرماید زیرا خداوند به هر چیز دانا و به همه ی مصالح خلق آگاه است .

« وَلَکُمْ نِصْفُ مَا تَرَکَ أَزْوَ اجُکُمْ إِن لَّمْ یَکُن لَّهُنَّ وَلَدٌ فَإِن کَانَ لَهُنَّ وَلَدٌ فَلَکُمُ الرُّبُعُ مِمَّا تَرَکْنَ مِن بَعْدِ وَصِیَّهٍ یُوصِینَ بِهَآ أَوْ دَیْنٍ وَلَهُنَّ الرُّبُعُ مِمَّا تَرَکْتُمْ إِن لَّمْ یَکُن لَّکُمْ وَلَدٌ فَإِن کَانَ لَکُمْ وَلَدٌ فَلَهُنَّ الثُّمُنُ مِمَّا تَرَکْتُم مِّن بَعْدِ وَصِیَّهٍ تُوصُونَ بِهَآ أَوْ دَیْنٍ وَإِن کَانَ رَجُلٌ یُورَثُ کَلَالهً أَوِ امْرَأَهٌ وَلَهُ‏ أَخٌ أَوْ أُخْتٌ فَلِکُلِّ وَ احِدٍ مِّنْهُمَا السُّدُسُ فَإِن کَانُوا أَکْثَرَ مِن ذَ لِکَ فَهُمْ شُرَکَآءُ فِى الثُّلُثِ مِن بَعْدِ وَصِیَّهٍ یُوصَى بِهَآ أَوْ دَیْنٍ غَیْرَ مُضَآرٍّ وَصِیَّهً مِّنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَلِیمٌ حَلِیمٌ » .[۴]

سهم ارث شما مردان از ترکه زنان نصف است در صورتی که آن ها را فرزند نباشد و اگر فرزند باشد یک چهارم خواهد بود پس از خارج کردن حق وصیت و دینی که به دارایی آنان تعلق گرفته و سهم ارث زنان یک چهارم ترکه ی شما مردان است اگر دارای فرزند نباشید و چنان چه فرزند داشته باشید یک هشتم خواهد بود پس از ادای حق وصیت و دین شما و اگر مردی بمیرد که وارثش کلاله او باشند (برادر یا هر خواهر و برادری) یا زنی بمیرد که وارثش برادر یا خواهر او باشد در این فرض سهم ارث یک نفر از آنان یک ششم خواهد بود و اگر بیش از یک نفر باشند همه به اشتراک ارث برند بعد از خارج کردن دِین و حق وصیت میت در صورتی که وصیت به حال ورثه بسیار زیان آور نباشد این حکمی است که خدا سفارش فرموده و خدا به همه ی احوال بندگان دانا و به هر چه کنند بردبار است .

« وَلِکُلٍّ جَعَلْنَا مَوَا لِىَ مِمَّا تَرَکَ الْوَ الِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَالَّذِینَ عَقَدَتْ أَیْمَنُکُمْ فََاتُوهُمْ نَصِیبَهُمْ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلَى کُلِّ شَىْ‏ءٍ شَهِیدًا ».[۵]

ما برای هر کسی از ارث بر ها از قبیل پدر و مادر و خویشان داده ایم (و به ترتیب مقدم و مؤخر ارث و مقدار حق هر ارث را بیان کردیم و به آن عمل کنید و با هر که عهد و پیمان حقوقی بسته اید بهره ی آنان را بدهید ونقض نکنید ) خدا بر هر چیز گواه است .

« یَسْتَفْتُونَکَ قُلِ اللَّهُ یُفْتِیکُمْ فِى الْکَلَاله إِنِ امْرُؤٌا هَلَکَ لَیْسَ لَهُ وَلَدٌ وَلَهُ‏ أُخْتٌ فَلَهَا نِصْفُ مَا تَرَکَ وَهُوَ یَرِثُهَآ إِن لَّمْ یَکُن لَّهَا وَلَدٌ فَإِن کَانَتَا اثْنَتَیْنِ فَلَهُمَا الثُّلُثَانِ مِمَّا تَرَکَ وَإِن کَانُوا إِخْوَهً رِّجَالًا وَنِسَآءً فَلِلذَّکَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنثَیَیْنِ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمْ أَن تَضِلُّوا وَاللَّهُ بِکُلِّ شَىْ‏ءٍ عَلِیمُ » .[۶]

ای پیغمبر از تو درباره ی کلاله (یعنی برادر یا خواهر پدری یا مادری ) فتوی خواهند بگو خدا چنین فتوی می دهد که هر گاه کسی بمیرد و فرزند نداشته باشد و او را خواهری باشد وی را نصف ترکه است و او نیز از خواهر ارث برد اگر خواهر را فرزند نباشد و اگر میت را دو خواهر باشد آن ها را در یک سوم ترکه است و واگر میت را چندین برادر و خواهر باشد در این صورت ذکور دو برابر اناث برند خدا احکام را بیان می کند مبادا گمراه شوید و خدا به همه ی مصالح خلق داناست .

« وَ إِنِّى خِفْتُ الْمَوَا لِىَ مِن وَرَآءِى وَ کَانَتِ امْرَأَتِى عَاقِرًا فَهَبْ لِى مِن لَّدُنکَ وَلِیًّا  یَرِثُنِى وَ یَرِثُ مِنْ ءَالِ یَعْقُوبَ وَ اجْعَلْهُ رَبِّ رَضِیًّا ».[۷]

بارالها من از این وارثان کنونی که هستند بیمناکم و زوجه من هم عقیم و نازاست تو خدایا از لطف خاص خود فرزندی صالح و جانشینی شایسته به من عطا فرما که او وارث من و آل یعقوب باشد و تو ای خدا او را وارثی پسندیده و صالح مقدر فرما .

« وَ وَرِثَ سُلَیْمَنُ دَاوُدَ وَ قَالَ یَأَیُّهَا النَّاسُ عُلِّمْنَا مَنطِقَ الطَّیْرِ وَ أُوتِینَا مِن کُلِّ شَىْ‏ءٍ إِنَّ هَذَا لَهُوَ الْفَضْلُ الْمُبِینُ » .[۸]

و سلیمان که وارث ملک داود شد به مردم گفت ما را زبان مرغان آموختند و از هر گونه نعمت عطا کردند این همان فضل و بخشش آشکار است .

[۱] – نساء/۷

[۲] نساء/۸

[۳] نساء/۱۱

[۴] نساء / ۱۲

[۵] نساء / ۳۳

[۶] – نساء / ۱۷۶

[۷] – مریم /۵ و ۶

[۸] – نمل / ۱۶

40,000 ریال – خرید

مقاله و پروژه و تحقیق ها به صورت فایل ورد و قابل دانلود می باشند و شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ همان لحظه قادر به دریافت فایل خواهید بود. این عملیات کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام می پذیرد. ضمنا همان لحظه لینک دانلود به ایمیل شما ارسال می گردد.

 جهت پرداخت مبلغ شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ  را پرداخت نمایید

مطالب پیشنهادی:
  • پایان نامه بررسی و نقد عقاید زرتشتیان در توحید، نبوّت، معاد از منظر قرآن
  • پایان نامه آداب معاشرت در قرآن
  • تحقیق آثار توکل در قرآن
  • مقاله از خود بیگانگی
  • مقاله اخلاق نیک و بد در قرآن
  • برچسب ها : , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.