مقاله پرخاشگری

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله پرخاشگری

تعداد صفحات:۳۱

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

خشم وپرخاشگری هیجانهای جهان شمولی هستند که در همه فرهنگها دیده می شوند(صادقی وهمکاران،۱۳۸۱). بیشترین بروز پرخاشگری درمیان نوجوانان اتفاق می افتد به این دلیل به اینگونه رفتارها در دوران کودکی و به خصوص در دوران نوجوانی بیشتر توجه می شود(حاجتی،۱۳۸۷).

پرخاشگری رفتاری است که به قصد آسیب رساندن به شخص یا اموال،اعمال می شودواز نظر اجتماعی نیز نامطلوب است. پرخاشگری دربرگیرندۀ تظاهرات مختلفی مانند پرخاشگری کلامی، تهدیدودرگیری فیزیکی است (لابر،۱۹۹۰،به نقل از کردمیرزا،۱۳۸۲).

یکی از نظریه های موجود در زمینۀ پرخاشگری، نظریه خبرپردازی اجتماعی می باشد. طبق این نظریه پردازش اطلاعات اجتماعی عملکرد گامهای متوالی پردازش می باشد وپردازش ماهرانه در هرگام موجب عملکرد شایسته در موقعیت خاص می شود در حالیکه پردازش ناقص یا سودار منجر به رفتاراجتماعی منحرف(پرخاشگری)می شود. یک حوزۀ مرتبط با موضوع فوق در خصوص پردازش اطلاعات، بر نقش اسنادهای ایجاد شده درقبال رویدادها متمرکز است. تحقیقات نشان داده است که کودکان پرخاشگر در پاسخ به موقعیتهای تحریک آمیز مبهم اسنادهای خصمانۀ سودار نشان می دهند(کریک وداج[۱]،۱۹۹۴،به نقل از مشهدی وایروانی،۱۳۷۹).

دیدگاههای نظری درباره ماهیت پرخاشگری متفاوتند وبرمؤلفه های آموخته شده یا آموخته شده تعیین کننده های درونی یا بیرونی،فرایندهای عاطفی یا شناختی تأکید می کنند. بدین ترتیب درمورد پاسخ به پرسشهای اصلی مانند چگونگی اکتساب، حفظ وتنظیم گرایشهای پرخاشگرانه وشیوه به راه افتادن وبرانگیخته شدن اعمال پرخاشگرانه اتفاق نظروجودندارد(دادستان،۱۳۸۶ ).

 

واژه های کلیدی: پرخاشگری،انواع پرخاشگری، عوامل تعیین کننده پرخاشگری ،نظریه های پرخاشگری،کنترل پرخاشگری

 فهرست مطالب

چکیده ۴
مقدمه ۶
تعریف پرخاشگری ۸
انواع پرخاشگری ۹
عوامل تعیین کننده پرخاشگری ۱۰
اجتماعی بودن پرخاشگری ۱۲
نظریه خبرپردازی اجتماعی ۱۴
رویکرد روان پویشی ۱۴
پرخاشگری از دیدگاه پژوهشهای رفتاری ۱۶
نظریۀ واکنش به رویداد آزارنده ۱۷
رقابت و پرخاشگری ۱۷
تهییج و تحریک وپرخاشگری ۱۸
درد و پرخاشگری ۱۸
تفاوت جنسی وسنی در پرخاشگری ۱۹
نحوه تظاهر به پرخاشگری ۲۱
کنترل پرخاشگری ۲۲
کنترل پرخاشگری از دیدگاه زیست شناختی وغریزی بودن پرخاشگری ۲۲
کنترل پرخاشگری از دیدگاه یادگیری اجتماعی ۲۲
تنبیه فرد پرخاشگر ۲۳
پوزش وعذرخواهی ۲۳
استدلال ۲۴
تنبیه الگوهای پرخاشگر ۲۴
آموزش مهارتهای اجتماعی ۲۴
رابطه خودکنترلی و پرخاشگری ۲۵
نتیجه گیری ۲۷
منابع ۲۸

  منابع

صادقی، احمد؛ احمدی، سیداحمد؛ عابدی، محمدرضا ( ۱۳۷۹ ). بررسی اثر بخشی گروهی مهار خشم به شیوه عقلانی – رفتاری عاطفی بر کاهش پرخاشگری، نشریه روانشناسی و علوم تربیتی،  شماره ۲۱٫ ۵۲-۶۲٫

توزنده جانی حسن و همکاران: بررسی کارامدی نسبی درمان های شناختی رفتاری درکنترل پرخاشگری. فصلنامه پیام مشاور شماره ۷ : ۱۱۲ ـ ۱۱۸ سال ۱۳۸۱

مشهدی،وحیدوایروانی،صمد(۱۳۷۹). بررسی میزان شیوع پرخاشگری در دانش آموزان دختردبستانی افسردۀ شهرتهران،دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی ودرمانی شهیدبهشتی.

فرانکن، رابرت(۱۳۸۴). انگیزش وهیجان، ترجمه حسن شمس اسفندآبادی، تهران، نی.

کارلسون، نیل آر. (۱۳۷۸)، مبانی روانشناسی فیزیولوژیک(ترجمه مهرداد پژمان). تهران: غزل

ارونسون(۱۳۸۷). روانشناسی اجتماعی.(ترجمه حسین شکرکن).تهران:رشد.

اتکینسون،ریتاال،ریچارد سی و هیلگارد ارنست وهمکاران(۱۳۸۱).زمینه روانشناسی هیلگارد. (محمدتقی براهنی وهمکاران،مترجمان)تهران:رشد.

رافضی ،زهره (۱۳۸۳).نقش آموزش کنترل خشم به نوجوانان دختر ۱۸-۱۵ ساله در کاهش پرخاشگری، پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه بهزیستی.

کاستلو، تیموتی وکاستلو، جوزف(۱۳۷۳). روانشناسی نابهنجاری(ترجمه نصرا…پور افکاری). تهران: آزاده.

مقدمه

آمارها نشان می دهد که در حدود ۱۰ میلیون نفر از جمعیت کشورمان را نوجوانان(گروه سنی ۱۳ تا ۲۰سال)، تشکیل می دهند، که این آمار حدود ۱۴ درصد جمعیت کشور را شامل می شود(مرکزآمارایران،۱۳۹۲). بنابراین اهمیت مسائل مختلف زندگی این گروه عظیم و آینده ساز در تمامی زمینه ها بر کسی پوشیده نیست.

پرخاشگری از مسائل[متداول]در دوران نوجوانی است. همه روزه در مدارس نوجوانانی مشاهده می شوند که به علت زد وخورد، دعوا ورفتارهای پرخاشگرانه تنبیه انضباطی می شوند و با عکس العمل اولیای آن مدارس مواجه می گردند. نوجوانان پرخاشگر معمولاً قدرت مهار رفتار خود را ندارند ورسوم واخلاق جامعه ای راکه درآن زندگی میکنند به راحتی زیر پا می گذارند وحرکات آنها به حدی باعث آزار و اذیت اطرافیان می شود که به اخراج آنها از مدرسه می انجامد. آنچه که باعث توجه محققان به رفتار پرخاشگرانه شده است اثرات نامطلوب آن بر حالات درونی و روانی افراد است. عدم مهار رفتار پرخاشگرانه علاوه بر اینکه میتواند باعث ایجاد مشکلات بین فردی وجرم، بزه وتجاوز به حقوق دیگران شود، می تواند درون ریزی شده وباعث انواع مشکلات جسمی وروانی مثل زخم معده، سردردهای میگرنی، افسردگی گردد(الیس[۱]،۱۹۹۸، به نقل از صادقی وهمکاران، ۱۳۸۱).

با توجه به اینکه رفتارهای پرخاشگرانه یکی از مشکلات اجتماعی مهم واساسی در هرجامعه ای است و به علت اهمیت این رفتار در دوران کودکی وبخصوص در دوران نوجوانی به آن بیشتر توجه می شود(لابروهای، ۱۹۹۷، به نقل از پاکاسلاهتی[۲]، ۲۰۰۰)

در سالهای اخیر، نگرانی های گسترده ای در مورد موضوعات مرتبط با پرخاشگری کودکان و نوجوانان در بین والدین، معلمان و دیگر افرادی که با آنان سروکار دارند به وجود آمده است.این موضوعات شامل نقش و تأثیر خشونت اطرافیان بر رفتار نوجوانان، رفتار پرخاشگرانه نوجوانان نسبت به والدین، معلمان وهمسالان و زورگویی در مدارس می باشد. هرچند نگرانی در مورد خشم وپرخاشگری بیشتر است،اما دلایل موجهی برای خوش بینی هم وجود دارد. چراکه پژوهشها تا کنون اطلاعات زیادی در مورد رفتار پرخاشگرانه و روشهای کارآمد مورد استفاده نوجوانان و خانواده ها یشان برای کنترل ومقابله با خشم و پرخاشگری فراهم آورده است(توزنده جانی،۱۳۸۴). در طی بیست سال گذشته، برنامه های کنترل خشم افزایش یافته است(رافضی،۱۳۸۳). طبق تحقیقات خارجی مثل وینستوک(۲۰۰۹)، وغیره وتحقیقات داخلی رافضی(۱۳۸۳) و… مشخص می شود که آموزش خودکنترلی بر کاهش پرخاشگری مؤثر است.

تعریف پرخاشگری

خشم وپرخاشگری هیجانهای جهان شمولی  هستند که در همه فرهنگها دیده
می شوند (صادقی و همکاران، ۱۳۸۱). واژه پرخاشگری زیر مجموعه اختلال سلوک[۳]، ازریشه لاتین «aggression»، مشتق شده که به معنای پیش رفتن ونزدیک شدن به هدفی می باشد.اما در اصطلاح روانشناسی تعاریف بسیار زیادی برای آن ارائه شده است، ازجمله: پرخاشگری معمولا به رفتاری اطلاق می شود که قصدازآن صدمه رساندن (جسمانی وزبانی)به فرد دیگر یا نابود کردن دارایی افراد است.واژه اصلی دراین تعریف قصد است(اتکینسون وهمکاران،ترجمه براهنی وهمکاران،۱۳۸۱).

کریک وکروک پیتر(۱۹۹۵)، پرخاشگری را شامل تمام رفتارهایی می دانند که به قصد صدمه زدن یا آسیب رساندن به دیگران انجام می شود.در این تعریف، صدمات هم شامل صدمات فیزیکی وهم شامل صدمات روانی(صدمه به عزت نفس وموقعیت اجتماعی افراد) می باشد.

هرگونه رفتار(منفعل و فعال) که بوجود آورندۀ هرگونه صدمه ای (فیزیکی وروانی) روی هرنوع هدفی با قصد وبدون قصد وبر روی هرموجودی (زنده یا غیر زنده) باشد، پرخاشگری محسوب می شود. بنابراین رفتار پرخاشگرانه فقط یک عمل فعال مانند کتک زدن نیست،بلکه می تواند شامل یک رفتار کاملاٌمنفعل، مانند ممانعت از انجام کاری هم باشد. موجود پرخاشگری حتماٌ نباید یک موجود زنده باشد، بلکه می تواند یک موجود غیر زنده مانند طوفان شدید، رعد وبرق وزلزله هم باشد که ضربات مهلکی برجان ومال انسانها وارد می کند(فرانکن[۴]،ترجمۀ شمس،۱۳۸۴).

به عقیدۀ بسیاری از محققان ونویسندگان، قصد ونیت در تعریف پرخاشگری از اهمیت خاصی برخوردار است. آنها قصد را اینگونه معنی می کنند:

پورافکاری(۱۳۷۶)، پرخاشگری را اینطورتعریف می کند:اصطلاحی بسیار کلی برای انواع گوناگونی ازاعمال همراه با حمله وخشونت. چنین اعمالی رامی توان فرض کرد که بایکی ازدلایل زیر برانگیخته می شوند: ۱- ترس ۲- میل به ایجاد ترس ۳- میل به پیش بردن عقایدوعلائق شخصی.

 

[۱] Ellis

[۲] Pakaslahti

[۳] Conduct disorders

[۴] Franken

[۱] Dodge,K.A.AND Crick,N.R

 

50,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله دیدگاه های پرخاشگری
  • پرسشنامه ی پرخاشگری AQ
  • پرسشنامه پرخاشگری آیزنگ و گلین ویلسون
  • پرسشنامه پرخاشگری
  • تحقیق تاثیر قصه درمانی برای درمان بیماری های روان شناختی کودکان
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۲۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.