مقاله مدارس هوشمند و مدل مفهومی آن

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله مدارس هوشمند و مدل مفهومی آن

تعداد صفحات:۳۵

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

مدرسه هوشمند مدرسه­ای است که در آن روند اجرای کلیه فرآیندها اعم از مدیریت، نظارت، کنترل، یاددهی یادگیری، منابع آموزشی و کمک آموزشی، ارزشیابی، اسناد وامور دفتری، ارتباطات و مبانی توسعه آنها، مبتنی بر فاوا و در جهت بهبود نظام آموزشی و تربیتی پژوهش محور طراحی شده است (مرکز  آمار و فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزش و پرورش،۱۳۹۰).

در واقع مدارس هوشمند رویکرد جدید آموزشی است که با تلفیق فناوری اطلاعات و برنامه­های درسی، تغییرات اساسی در فرایند یاددهی یادگیری را به دنبال خواهد داشت؛ در این رویکرد نقش معلم به عنوان راهنما و نه انتقال دهنده دانش، نقش دانش­آموز به عنوان عضو فعال، خلاق، نقاد و مشارکت جو، به جای عضوی منفعل و مصرف کننده دانش و نظام ارزشیابی به صورت فرایند محور و نه نتیجه محور، تغییر خواهد نمود(کنفرانس مدارس هوشمند،۱۳۸۹).

مدارس هوشمند از دستاوردهای مهم توسعه فناوری اطلاعات در برنامه های آموزش و پرورش می باشد که فواید و نتایج آن نه تنها در محیط آموزشی تأثیرات خود را خواهد داشت بلکه تحولی نوین همراه با تجارب واقعی محیط زندگی دانش­آموزان و فردای آنها خواهد بود، در قرن بیست و یکم تصور آن است که دانش­آموزان به جای کیف­های مملو از کتاب­های درسی، با رایانه­های کیفی سر کلاس حاضر خواهند شد و امکان دسترسی آن­ها به اطلاعات نا­محدود را فراهم خواهد ساخت. آزمون­ها از طریق رایانه انجام خواهد شد و دانش ­آموزانی که به علت بیماری نتوانند در کلاس درس حاضر شوند، قادر خواهند بود در منزل از طریق رایانه­ها درس­های خود را دنبال کنند، در مدرسه هوشمند فلسفه آموزشی بر این موضوع تاکید دارد که هر کس توانایی بیشتری دارد می­تواند بیشتر یاد بگیرد و برنامه آموزشی طوری طراحی می شود که تمامی نیازهای متفاوت و توانایی های دانش آموزان را پوشش دهد(شاه قلعه،۱۳۹۰،ص۳۸).

این مدارس مدارسی­اند که علاوه بر استفاده از امکانات فیزیکی مدرسه و برنامه­هایی مانند سایر مدارس تلاش دارد تا با تجهیز امکانات رایانه­ای و فناوری­های مربوطه، کنترل و مدیریت خود را بر این اساس مبتنی کند و محتوای اکثر دروس را الکترونیکی کرده و ارزشیابی و نظارت سیستم را هوشمند گرداند (عطاران، ۱۳۸۵).

 

واژه های کلیدی: مدارس هوشمند، ویژگی ها وخصوصیات مدارس هوشمند ، اهداف مدارس هوشمند، نقش فناوری های نوین در هوشمند سازی مدارس، مدل مفهومی مدارس هوشمند، ساختار اجرایی مدارس هوشمند

 فهرست مطالب

چکیده ۵
مقدمه ۷
تاریخچه مدارس هوشمند ۹
تعریف مدارس هوشمند ۱۱
ویژگی ها وخصوصیات مدارس هوشمند ۱۴
علل تاسیس مدارس هوشمند ۱۶
اهداف مدارس هوشمند ۱۷
انتخاب محتوا در مدرسه هوشمند ۱۸
فرایند تمرین و تکرار در مدرسه هوشمند ۱۹
آزمون در مدرسه هوشمند ۱۹
راهبردهای توسعه مدارس هوشمند ۲۰
نقش فناوری های نوین در هوشمند سازی مدارس ۲۱
مدل مفهومی مدارس هوشمند ۲۲
۱-محیط یاددهی و یادگیری مبتنی بر محتوای چندرسانهای ۲۳
۲-زیرساخت توسعه یافته فناوری اطلاعات ۲۴
۳-مدیریت مدرسه توسط سیستمهای یکپارچه رایانهای ۲۵
۴- برخورداری از معلمان آموزش دیده در حوزه فناوری اطلاعات ۲۶
۵-ارتباط یکپارچه رایانهای با مدارس دیگر ۲۷
ساختار اجرایی مدارس هوشمند ۲۸
۱ ) شرح وظایف مدیر مدرسه هوشمند ۲۸
۲ ) شرح وظایف کارشناسان فناوری اطلاعات در مدرسه هوشمند ۲۹
۳ ) شرح وظایف معلمان مدرسه هوشمند ۳۰
۴ ) شرح وظایف دانش آموزان مدرسه هوشمند ۳۱
۵ ) شرح وظایف اولیای دانش آموزان مدرسه هوشمند ۳۱
موانع موجود در راه توسعه ی مدارس هوشمند در کشور ۳۲
منابع ۳۴

 منابع

مشایخ ، فریده . ( ۱۳۷۹ ) . دیدگاه های نو در برنامه ریزی آموزشی ، تهران : سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی ( سمت ) .

مویدنیا ، فریبا . ( ۱۳۸۴ ) . مدارس هوشمند رویکردی نو در آموزش و پرورش کشور . پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی پرتال جامع علوم انسانی . شماره ۳۱۴ .

پیش نویس سند راهبردی مدارس هوشمند (گزارش شناخت). جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، مرداد ماه ۱۳۸۴ .

نقشه راه مدارس هوشمند ، راهنمای اجرایی مدارس، نسخه ١ . (۱۳۸۸) . تهران: سازمان آموزش و پرورش شهر تهران.

آذین فر ، شمیم و موسی پور ، نعمت . ( ۱۳۸۵ ) . کاربرد رایانه در آموزش ابتدایی . مجموعه مقالات نوآوری در برنامه درسی دوره ی ابتدایی . ناشر دانشگاه شیراز .

توما ، ژان ( ۱۳۶۹ ) . مسائل جهانی آموزش و پرورش ، ترجمه احمد آقا زاده . تهران : انتشارات دانشگاهی .

مجیدی ، اردوان . ( ۱۳۸۰ ) . نظام برتر . تهران : نشر ترمه .

جلالی، علی اکبر. (۱۳۸۸) .نقشه راه مدارس هوشمند. تهران: سازمان آموزش و پرورش.

سروش، مهدی(۱۳۸۵). مدارس هوشمند، سلسه مقالات در اولین کنفرانس کشوری توسعه IT در آموزش و پرورش یزد.

عبادی، رحیم (۱۳۸۳). یادگیری الکترونیکی و آموزش و پرورش، تهران : موسسه توسعه فن آوری مدارس هوشمند.

عبادی، رحیم. (۱۳۸۴). فناوری اطلاعات و آموزش و پرورش. ویراستار احمد عابدینی. تهران : موسسه توسعه فن آوری مدارس هوشمند

مقدمه

مدرسه هوشمند مدرسه ایی است که در آن روند اجرای کلیه فرآیندها اعم از مدیریت، نظارت، کنترل، یاددهی- یادگیری، منابع آموزشی و کمک آموزشی، ارزشیابی، اسناد و امور دفتری، ارتباطات و مبانی  توسعه آنها، مبتنی بر فاوا (فناوری اطلاعات و ارتباطات) و در جهت بهبود نظام آموزشی و تربیتی  پژوهش محور طراحی شده است. درواقع مدرسه هوشمند مدرسه ایی فیزیکی است که کنترل و مدیریت آن، مبتنی بر فناوری رایانه و شبکه انجام می گیرد و محتوای اکثر دروس آن الکترونیکی  و سیستم ارزشیابی و نظارت آن هوشمند است، در چنین مدرسه ایی یک دانش آموز هوشمند، با صرف وقت بر روی موضوعات به شکل مستمر، منابع و قابلیت های اجرایی خود را توسعه و تغییر می دهد و این نکته ایی است که به مسئولان مدرسه اجازه می دهد تا با توجه به تغییرات بوجود آمده و افزایش سطح اطلاعات دانش آموزان، آنها را برای اخذ اطلاعات جدید آماده نمایند(مهری،۱۳۹۱،۲).

اکثر برنامه های آموزشی در مدارس سنتی، به صورت معلم محور بوده، با استعدادها، توانایی ها، نیازها و شیوه های یادگیری دانش آموزان که هر یک آهنگ مخصوص خود را دارد، متناسب نیستند. مدارس هوشمند به سبب برنامه های درسی انعطاف پذیر، امکان تدریس با شیوه های نو، داشتن طیف وسیعی از برنامه ها و روش های آموزشی و محوریت بخشیدن به نقش دانش آموز، با در نظر گرفتن تفاوت های فردی و توجه بیش تر به نیازها، علایق و استعدادهای دانش آموزان، می توانند در جهت از بین بردن یا کاهش دادن شکاف آموزشی مؤثر و مفید باشند. مدارس هوشمند عمدتاً درجهت تأمین این نیازها برنامه ریزی شد­ه­اند، چرا که در این مدارس دانش­آموزان می آموزند که چگونه اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق شبکه های اطلاعاتی استخراج کنند، چگونه در مورد آنها بیندیشند و چگونه حاصل یافته های خود را در جهت حل مسایل و مشکلات خود و توسعه و پیشرفت جوامعشان به کار گیرند (مؤید نیا، ۱۳۸۴،ص۲۲).

برای استقرار مدرسه هوشمند باید مدلی ارائه نمود که بتواند اجزاء این نوع مدارس را مشخص نماید و به عنوان مرجعی برای توسعه مدارس هوشمند و همچنین تفکیک این نوع مدارس از مدارس غیرهوشمند مورد استفاده قرار گیرد و سعی گردیده تا یک چارچوب جامع برای تعریف عملیاتی از مدرسه هوشمند ارائه نماید.

مدل مفهومی مدرسه هوشمند از پنج عنصر اصلی تشکیل شده است:

۱٫ محیط یاددهی و یادگیری مبتنی بر محتوای چندرسانه­ای

۲ . زیرساخت توسعه یافته فناوری اطلاعات

۳ .  مدیریت مدرسه توسط سیستم یکپارچه رایانه­ای

۴٫برخورداری از معلمان آموزش دیده در حوزه فناوری اطلاعات

۵٫ ارتباط یکپارچه رایانه­ای با مدارس دیگر(جلالی، ۱۳۸۸).

تاریخچه مدارس هوشمند

تفکر استفاده از رایانه­ ها و شبکه­ های رایانه ای برای کارهای مدرسه ای و عملی به قرن بیستم و اوائل دهه ۱۹۶۰ بر می­گردد. اینترنت که در دوران جنگ سرد از درون شبکه معروف پا گرفت، بسیار سریع رشد کرد. منشاء مدارس هوشمند به سیستم آموزش از راه دور باز می گردد. مدارس هوشمند طرحی است که اولین بار در سال ۱۹۸۴ توسط دیوید پرکینز و همکارانش در دانشگاه هاروارد ارائه شد. این طرح به تدریج در چند مدرسه اجرا شد و بعدها تا حدودی توسعه یافت، به طوری­که امروزه برخی از کشورهای توسعه یافته در زمینه فناوری اطلاعات، همچون مالزی، از این مدارس جهت تربیت نیروی انسانی در برنامه‌های توسعه خود استفاده می‌کنند. از جمله کشورهایی که در زمینه مدارس هوشمند گام‌های موثری برداشته‌اند، به غیر از مالزی و آمریکا می‌توان به کشورهای کانادا، سوییس، ایرلند و مصر اشاره کرد .(مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات آموزش و پرورش،۱۳۹۰).

آموزش از راه دور سالیان  درازی است که در سطح جهان وجود داشته و دارد و از زمانی که فناوری اطلاعات پیدا شد، توسعه یافت و سرعت بیشتری گرفت و توانست به صورت وسیعتری در سطح جهان، به خصوص در کشور های درحال توسعه رشد کند. از سال ۱۹۹۰ میلادی که وب سایت­ها عملا در صحنه حاضر شدند و نرم افزارهایی که توانست با روشهای آسان­تری اطلاعات را بین مخاطب و رایانه رد و بدل کند. در واقع سال ۱۹۹۳ را می توان سال شروع دقیق توسعه­ی مدارس هوشمند بدانیم و همانطور که می بینیم در یک دهه شاهد هستیم که این پدیده در جهان شکل گرفته و در همین مدت کوتاه توانسته به سرعت خود را مطرح کند(جلالی، ۱۳۸۸).

مدارس هوشمند تحولی عظیم را در نظام­های آموزشی به دنبال خواهد داشت ، به نحوی که دانش­آموزان قادر خواهند بود فناوری اطلاعات را در تمامی زمینه های آموزشی، از جمله مدیریت و برنامه کلاس درس به کار ببندند. هدف نهایی از فعال نمودن مدارس هوشمند ، تربیت نیروی کار مجهز به سواد رایانه­ای است که بتوانند نیازهای قرن بیست و یکم را برآورده کنند. بیشترین موفقیت در این بخش از برنامه هفتم توسعه دولت مالزی پیش­بینی شده است و دولت مالزی امیدوار است تا پایان برنامه، حداقل ۷۵۰ مدرسه را به سیستم هوشمند مجهز کند. رویکرد مدارس هوشمند، رویکرد جامعه و تلفیقی است.

 

50,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله هوشمند سازی مدارس
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.