مقاله مواد روانگردان و مخدر در اسناد بین‌المللی

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله مواد روانگردان و مخدر در اسناد بین‌المللی

تعداد صفحات: ۶۴

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

از آنجایی که استفاده از مواد مخدر و روانگردان موجب بروز آسیب‌های شدید فردی و اجتماعی می‌شود و از نظر جامعه امری نامطلوب و مضر به شمار می‌رود و به همین دلیل و به منظور حمایت از شاکله اجتماع، لازم بود مسئولین و متولّیان امور در عرصه بین‌المللی، راهی جهت مبارزه با آن بیابند و طبعاً یکی از مؤثرترین روش‌های معمول در این راه استفاده از اهرم مجازات می‌باشد.

پر واضح است که جرم‌زایی و تعیین کیفر بر یک پدیده یا رفتار ناپسند تنها یگانه راه مبارزه با آن نیست، بلکه کافی هم نمی‌باشد و لازم است از سایر روش‌های انسانی، علمی و جامعه‌شناختی نظیر فرهنگ‌سازی، آموزش و بالا بردن آگاهی‌های عمومی در این خصوص هم بهره گرفت. البته از میان تمامی روش‌های مبارزه علیه مواد مخدر و روانگردان آنچه در خور این مکان می‌باشد، صرفاً طریق حقوقی و قانونی این مبارزه است و سایر طرق هرچند از اهمیت بالایی برخوردارند، امّا موضوع بحث حوزه‌ای دیگر علمی و فرهنگی است.

تنها کنترل ملی علیه مواد روانگردان و مخدر و مشتقات آن‌ها کافی نیست، بلکه مبارزه بایستی دامنه‌دار و در سطح بین‌المللی باشد تا نسل بشر از خطر این مواد مهلک و خانمان‌سوز در امان بماند. مجموعه معاهدات و کنوانسیون‌هایی که تحت نظارت سازمان ملل متحد به تصویب رسیده است، دولت‌ها را متعهد نموده که در امر توزیع و تولید این مواد نظارت نموده و با قاچاق و سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان مبارزه کنند و گزارش نتیجه کار و عملکرد خود را به سازمان‌های بین‌المللی مربوط ارائه نمایند. از آنجا که رعایت مفاد این معاهدات و کنوانسیون‌ها در تعیین قوانین داخلی و اتخاذ سیاست جنایی هر کشوری عضو مؤثر است در این مقاله سعی شده است به بررسی اسناد و معاهدات بین‌المللی در زمینه مواد مخدر و روانگردان و کنوانسیون‌های مربوط به آن پرداخته شود و اقدامات سازمان ملل متحد در زمینه مبارزه با مواد مخدر و روانگردان و استراتژی و اهداف اصلی برنامه بین‌المللی کنترل مواد مخدر به طور مختصر بررسی شده است.

 

کلمات کلیدی: مواد مخدر-روانگردان-اعتیاد- جرم‌زایی- قاچاق- اسناد و معاهدات بین‌المللی

فهرست مطالب

چکیده ‌ه
مقدمه ‌و
مبحث اوّل: لزوم همکاری و عوامل موثر در چگونگی شکل‌گیری قوانین بین‌المللی مواد مخدر و روانگردان ۹
گفتار اوّل: تاریخچه شکل‌گیری قوانین بین‌المللی ۹
گفتار دوّم: عوامل مؤثر در ایجاد نهادهای بین‌المللی ۱۷
گفتار سوم: لزوم اقدامات بین‌المللی در امر مبارزه با مواد مخدر و روانگردان ۱۹
مبحث دوّم: بررسی مهمترین کنوانسیون‌های بین‌المللی مواد مخدر و روانگردان و تأثیر آنها در عرصه جهانی ۲۱
گفتار اوّل: کنوانسیون واحد مواد مخدر ۱۹۶۱ ۲۱
بند اوّل: مقدمه کنوانسیون: ۲۳
بند دوّم:اصطلاحات ۲۳
بند سوم: اصول و اهداف کنوانسیون ۲۳
بند چهارم: بررسی تحلیلی- انتقادی کنوانسیون واحد ۱۹۶۱ ۲۴
گفتار دوّم: کنوانسیون مربوط به مواد روانگردان ۱۹۷۱ وین ۲۵
بند اوّل: مقدمه کنوانسیون ۲۶
بند دوّم: اصطلاحات ۲۶
بند سوم: بررسی کنواسیون مواد روانگردان ۱۹۷۱ ۲۷
«پروتکل اصلاحی معاهده واحد ۱۹۶۱ مصوب ۱۹۷۲ ژنو» ۲۹
گفتار سوم: کنوانسیون بین‌المللی مواد مخدر و روانگردان ۱۹۸۸ ۳۰
بند اوّل: مقدمه کنوانسیون ۳۱
بند دوّم: اصول و اهداف ۳۲
بند سوم: مقررات کیفری در کنوانسیون ۱۹۸۸ ۳۲
بند چهارم: بررسی تحلیلی کنوانسیون ۱۹۸۸ ۳۴
مبحث سوم: نقش ارکان اصلی سازمان ملل متحد در زمینه مبارزه با مواد مخدر و روانگردان ۳۷
گفتار اوّل: مجمع عمومی و تصویب اسناد جدید ۳۷
بند اوّل- CMO 37
بند دوّم: اعلامیه سیاسی و برنامه جهانی اقدام مصوب ۱۹۹۰ ۳۹
گفتار دوّم: شورای اقتصادی و اجتماعی (ECOSOC) 41
مبحث چهارم: استراتژی و اهداف اصلی برنامه بین‌المللی کنترل مواد مخدر ۴۴
گفتار اوّل: طرح ساختار کلی و اهداف اصلی برنامه بین‌المللی UNDCP 44
گفتار دوّم: طرح ساختار کلی و اهداف اصلی برنامه بین‌المللی UNODC 48
گفتار سوم: اقدامات UNDCP و UNODC در سطح جهانی ۵۱
گفتار چهارم: اقدامات UNODC و UNDCP در سطح ملی ۵۶
نتیجه‌گیری ۵۹
فهرست منابع ۶۲

 منابع

۱- ساکی، محمدرضا، جرایم مواد مخدر از دیدگاه حقوق داخلی و حقوق بین‌المللی، انتشارات خط سوم، چاپ اول، بهار ۱۳۸۶٫

۲- ستاد مبارزه با مواد مخدر، ریاست جمهوری، گزارش همایش ابعاد بین‌المللی مواد مخدر در زمینه مسائل قضائی، انتشارات فرهنگ و ارشاد، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۷٫

۳- اردبیلی، محمدعلی، معاضدت قضایی و استرداد مجرمین با تأکید بر جرائم مواد مخدر، نشر میزان، چاپ اول، بهار ۱۳۸۲٫

۴- اسعدی، سیدحسن، پژوهشی بنیادی درباره مواد مخدر، ناشر مؤلف، چاپ اول، ۱۳۸۲٫

۵- میرمحمد صادقی، حسین، حقوق جزای بین‌المللی، نشر میزان، چاپ اول، پائیز ۱۳۷۷٫

۶- نجفی ابرندآبادی، علی‌حسین، درآمدی بر جنبه‌های مختلف سیاسی جنایی در قبال مواد مخدر، روزنامه رسمی، جلد اول، ۱۳۷۹٫

۷- بوت، مارتین، تاریخ تریاک، ترجمه منوچهر نوایی، انتشارات صفی علیشاه، چاپ اول، ۱۳۸۰٫

۸- جباری، منصور، حقوق بین‌الملل هوایی، انتشارات فروزش، تهران ۱۳۸۱٫

۹- جویس، الیزابت، موازین بین‌المللی قانونگذاری و تنظیم مقررات در زمینه مبارزه با پولشویی، مجموعه سخنرانی‌ها و مقالات همایش بین‌المللی مبارزه با پولشویی، ستاد مبارزه با مواد مخدر، نشر وفاق، تهران، چاپ دوم، ۱۳۸۲٫

مقدمه

اعتیاد به مواد مخدر و روان‌گردان یکی از بزرگترین معضلاتی است که تمامی کشورهای جهان به نوعی با آن درگیر هستند. تجارت مواد مخدر به قدری پُرسود است که مافیای مواد مخدر در تمامی دنیا ریشه دوانیده است. اعتیاد گرایش فرد را به اصول اخلاقی و معنوی و ارزش‌های اجتماعی کاهش می‌دهد به‌طوری که آسیب‌شناسان اجتماعی اعتیاد را به مثابه «جنگ بدون مرز» می‌دانند. سازمان بهداشت جهانی مسأله مواد مخدر را در کنار سه مسأله جهانی دیگر یعنی تولید و انباشت سلاح‌های کشتار جمعی، آلودگی محیط زیست، فقر و شکاف طبقاتی از جمله مسائل اساسی شمرده است که حیات بشری را در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در عرصه جهانی مورد تهدید و چالش جدی قرار می‌دهد. ضرورت شناخت ابعاد و سطوح این مسأله اجتماعی زمانی عمیق‌تر درک می‌شود که بدانیم پدیده اعتیاد متأثر از توسعه فناوری‌های ارتباطی و باندهای مافیایی و دست‌های پنهان است و از چنان پیچیدگی‌هایی برخوردار شده که سازمان ملل متحد آن را از جرایم سازمان یافته تلقّی و اقدام به صدور کنوانسیون‌ها و پروتکل‌های مختلف برای مقابله با آن نموده است و حجم گسترده تجارت و چرخش مالی مرتبط با قاچاق مواد مخدر در سطح جهان و نقش مافیای منطقه‌ای و جهانی این موضوع را بسیار قابل تأمل کرده است.

در حالیکه مبارزه جهانی علیه مواد مخدر افزایش یافته و دولت‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی هر روز حلقه این مبارزه را تنگ‌تر می‌کنند سوداگران مرگ با بهره‌گیری از علوم و تغییرات مختلف در شکل و شیوه عرضه مواد مخدر، جهان را با مخاطرات جدّی روبرو ساخته‌اند. سوء مصرف مواد مخدر سنتی و صنعتی، دیگر به قشر جوان و یا به یک کشور خاص محدود نمی‌گردد.

امروزه، روش‌های زندگی به سرعت در این دهکده جهانی الگوبرداری می‌شود. از این‌رو کشورها می‌بایست به‌طور یکپارچه نسبت به شناسائی و اتخاذ اقدامات لازم مبادرت نمایند.

مشکل یاد شده، محدود به تعدادی از کشورهایی که تولیدکننده عمده مواد مخدر صنعتی هستند، نمی‌باشد. ساخت و سوء مصرف مواد مخدر و مواد محرّک از نوع آمفتامین‌، همچنان رو به تزاید است.

مبحث اوّل: لزوم همکاری و عوامل موثر در چگونگی شکل‌گیری قوانین بین‌المللی مواد مخدر و روانگردان

 

گفتار اوّل: تاریخچه شکل‌گیری قوانین بین‌المللی

با آغاز قرن بیستم دولت‌ها کم کم متوجه خطرات مواد مخدر علی‌الخصوص تریاک شدند. در دهه اوّل قرن بیستم جهان شاهد تولد و ظهور مبارزه با مواد مخدر در سطح بین‌المللی بود و این امر به دلیل شیوع روزافزون تریاک در دنیای آن روز بوده است. تا پیش از این دوره اکثر تلاش‌ها در سطح ملّی بود و نتیجه لازم را دربر نداشت و عقیم مانده است.

در این سال‌ها بعضی از صاحبنظران به این نتیجه رسیدند که باید مبارزات خویش را از سطح ملّی به سطح فراملّی ارتقاء بخشند، تا با این اقدام به نتایج بهتری نائل شوند.

بنابراین، محافل سیاسی جهان به فکر کنترل کردن تریاک و دیگر مواد مخدر افتادند و ایده به وجود آوردن یک مرکز بین‌المللی که ضامن اجرای این تصمیم باشد در حال اوج‌گیری بود.

یکی از کشورهای درگیر کشور فیلیپین بود که به علّت اقدامات استعمارگران تعداد معتادان آن روز به روز بیشتر می‌شد. در نتیجه جنگ اسپانیا و آمریکا که به پیروزی آمریکائی‌ها انجامید، جزایر فیلیپین در سال ۱۸۹۸ جزئی از منطقه تحت سیطره آمریکائی‌ها گشت. تعدادی از چینی‌تبارها در فیلیپین سکونت داشتند که اکثر آن‌ها معتاد به تریاک بودند و این مسئله موجب گشت تا اعتیاد در میان مردم فیلیپین گسترش یابد، به طوری که در آغاز قرن بیستم بیش از ۱۹۰ تریاک‌کش خانه در فیلیپین وجود داشت. [۱]

[۱] – بوت، مارتین، تاریخ تریاک، ترجمه منوچهر نوایی، انتشارات صفی علی شاه، چاپ اوّل، ۱۳۸۰، ص ۲۲۹٫

 

80,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله نقش خانواده در مصرف مواد
  • مقاله وابستگی به مواد و نظریه های آن
  • مقاله سوءمصرف مواد و رویکرد های پیشگیری آن
  • مقاله سوء مصرف مواد و درمان آن
  • مقاله اعتیاد به اینترنت
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.