مقاله شرایط و درآمدی بر صلاحیت دیوان بین المللی کیفری بر جرایم مشمول صلاحیت جهانی

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله شرایط و درآمدی بر صلاحیت دیوان بین المللی کیفری بر جرایم مشمول صلاحیت جهانی

تعداد صفحات: ۴۷

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

اصل صلاحیت جهانی مشروعیت  خودرا ازعرف ومعاهدات بین المللی ونهایتاً قوانین ملی دولت متبوع دادگاه کسب می نماید .اجرای این اصل در ابتدا به صورت اختیاری بود .ولی درپاسخ به نیازهای جامعه   بین المللی رفته رفته ماهیت الزامی به خود گرفته است ،زیرا اصولاًتعهد هر یک ازدولت ها در برابر کل جامعه بین المللی برای تعقیب جرایم بین المللی ،یک تعهد «ِارگا اُمنس »محسوب می گردد .

اصل صلاحیت جهانی بدین معنی است که درپاره ای از جرایم بین المللی هرچند در خارج از قلمرو حاکمیت یک دولت اتفاق بیفتد ومتهم ومجنی علیه نیز تبعه آن کشور نباشد ،در صورتی که متهم در آن کشور یافت شود می تواند مورد تعقیب یا محاکمه قرار گیرد .

ماده ۸ قانون مجازات اسلامی ،اصل صلاحیت جهانی را پذیرفته واشعار می دارد «درمورد جرایمی که موجب قانون خاص یا عهود بین المللی مرتکب درهر کشور ی که بدست آید ،محاکمه می شود اگر درایران دستگیر شد .طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه ومجازات خواهد شد »

در این خصوص جرایمی نظیردزدی دریایی ،هواپیما ربایی ،قاچاق انسان ،جنایات جنگی ،نسل کشی، قاچاق مواد مخدر …….قرار دارند که جرایمی فرا ملی وفرا سرزمینی بوده ونسبت به آحاد جامعه بشری در سطح بین المللی خطر ناک تلقی وافراددر سطح بین المللی اعم از حقیقی ویا حقوقی نسبت به آن اعلان انزجار نموده وبراین مبنا کنوانسیون ها ویا قوانین خاص داخلی آن را مشمول صلاحیت جهانی قرار داده است .

یکی ازاهداف عمده ی حقوق جزای بین الملل ،جلوگیری از بی مجازات ماندن مجرمین است .درواقع یکی از اهداف ومبانی پیش بینی اصل صلاحیت جهانی،سرکوب رفتارهایی می باشدکه نتیجه ی آن،آسیب به منافع کل جامعه ی بین المللی وبه تعبیر رساتر همه ی بشریت است

حال مفهوم صلاحیت جهانی از دو سو روبه توسعه است :از یک سو جرایم دیگری ،به جز آنچه دولت متبوع قاضی به موجب عهد نامه یا قانون ،ملزم به اجرای آن است می تواند مشمول صلاحیت جهانی باشد .

جرایم علیه بشریت ،نسل کشی ،جرایم جنگی وتجاوز به ویژه از جرایمی هستند که دولت ها موظفند متهمین به آنها در هر جا وازسوی هر کسی اتفاق افتاده محاکمه نمایند .

از سوی دیگر دستگیری متهم در قلمرو کشور قاضی شرط  اعمال صلاحیت محاکم نیست .محاکم می توانند تحقیقات مقدماتی را تا زمان دستگیری متهم  وعند اللزوم در خواست استردا د وی را انجام دهند.

بنابراین صلاحیت جهانی نوعی دیگر از صلاحیت فرا سرزمینی است ومبتنی بر تعهدات ناشی از    کنوانسیون ها وتعهدات عام الشمول است .تمام دولتها نسبت به تعهدات عام الشمول ودولت های عضو  کنوانسیون  نسبت به تعهدات کنوانسیونی خود متعهدبه اجرای آن می می باشند .این نوع صلاحیت تحت امر «مستردکن یامحاکمه کن » قرار دارد .امروزه نسبت به جرم دزدی دریایی ،هواپیما ربایی واقدام نسبت به امنیت هوا نوردی کشوری ،جنایت نسل کشی، جنایات جنگی ،تروریسم ،مواد مخدر و……به عنوان      تعهد ات کنوانسیونی این نوع صلاحیت وجود دارد وتمامی دولتهای عضو کنوانسیون های مربوطه باید اعمال چنین صلاحیتی را در قوانین داخلی خود پیش بینی نمایند .

 

کلید واژه ها:صلاحیت جهانی-دیوان بین المللی کیفری قاچاق مواد مخدر-جرایم بین المللی

فهرست مطالب

چکیده ۴
مقدمه ۶
مفهوم صلاحیت جهانی ۷
مبحث نخست : موضوع صلاحیت جهانی ۸
گفتارنخست : جرم بین المللی ذاتی ۹
گفتاردوم : جرم قراردادی بین المللی ۱۰
گفتار سوم : قاچاق بین المللی مواد مخدر و روان گردان ۱۱
گفتار چهارم: جرایم موضوع صلاحیت دیوان بین المللی کیفری ۱۳
الف : نسل کشی ۱۴
ب: جنایت علیه بشریت ۱۵
ج: جنایات جنگی (جرایم جنگی ) ۱۷
د: جنایت تجاوز ۱۸
و: جرایم قراردادی ۱۹
مبحث دوم : شرایط اعمال ۲۰
گفتار نخست : شرایط اعمال ۲۰
الف : وقوع جرم درخارج از قلمرو حاکمیت کشور ۲۰
ب: حضور مجرم در محل دستگیری ۲۱
ج: عدم رسیدگی قبلی ۲۴
د: مجرمانه بودن عمل در کشور محل دستگیری ۲۵
مبحث دوم:دیوان بین المللی کیفری واصل صلاحیت جهانی ۲۶
گفتار نخست : تشکیلات دیوان ۲۹
الف : مقر وارکان ۲۹
ب: قضات ۳۱
ج: دادستان ۳۲
گفتار دوم : مبنای صلاحیت دیوان بین المللی کیفری ۳۴
گفتار سوم : آراء قضایی دیوان ۳۷
الف: بررسی پرونده ژنرال پینوشه ۳۷
ب: بررسی پرونده آقای یرودیا ۳۹
نتیجه گیری ۴۲
منابع و مآخذ: ۴۴

منابع:

۱- شریعت باقری ،محمد جواد، اسناد دیوان کیفری بین المللی ،جنگل ،تهران ،چاپ اول ،سال ۱۳۸۶

۲- شریعت باقری ،محمد جواد؛حقوق کیفری بین المللی،نشر جنگل،تهران ، چاپ ۱۲،سال۹۰

۳- کامینگا ،منوتی؛اعمال صلاحیت جهانی دررابطه باجرایم سنگین حقوق بشری ،ترجمه دکتر محمد جواد شریعت باقری ،مجموعه مقالات حقوق کیفری بین المللی ،چاپ نخست ،انتشارات جنگل ،تابستان ۱۳۸۵

۴- به اهتمام اسحاق آل حبیب،درآمدی برحقوق کیفری بین المللی در پرتو اساسنامه دیوان کیفری بین المللی ،چاپ دوم ،انتشارات وزارت امور خارجه ،۱۳۷۸

۵- میرمحمد صادقی ،حسین ،صلاحیت محاکم کیفری در رسیدگی به جنایات بین المللی ،مجموعه مقالات نخستین همایش حقوق بشر دوستانه بین المللی دردانشکده حقوق وعلوم سیاسی دانشگاه تهران ،۱۳۷۷

۶- میرمحمدصادقی،حسین،حقوق جزای بین الملل وجرایم علیه بشریت ،مجموعه مقالات حقوق جزای بین الملل ،چاپ نخست ،تهران،انتشارات میزان،۱۳۷۷

۷- حسینی نژاد،حسینقلی؛حقوق کیفری بین المللی ،چاپ اول،نشر میزان ،۱۳۷۲

۸- رشید ، احمد ، اسلام و حقوق بین المللی عمومی ، ترجمه حسین سیدی ، تهران ، انتشارات مرکز مطالعات عالی بین المللی دانشگاه تهران ، ۱۳۵۳

۹- سلیمی، صادق ،پدیده مجرمانه ومسئولیت کیفری درحقوق بین الملل وحقوق کیفری ایران ،چاپ نخست،تهران،انتشارات خیام،۱۳۷۶

مقدمه

یکی ازانواع اصول صلاحیت کیفری فراسرزمینی،‏ اصل صلاحیت جهانی است. صلاحیت جهانی قوانین کیفری یکی از اصول مهم در تعیین صلاحیت کشورها و قوانین کیفری می باشد. مطابق این اصل،‏ هر کشوری می‌تواند بدون اینکه هیچ رابطه سنتی با جرم از لحاظ تابعیت مجرم یا مجنی‌علیه،‏ محل وقوع جرم یا منافع کشور صدمه‌دیده،‏ داشته باشد،‏ به منظور جلوگیری از بی‌مجازات ماندن مجرم،‏ او را تحت تعقیب و مجازات قرار دهد. اگرچه اکثر کشورهای جهان امروزه این اصل را به رسمیت شناخته اند اما تعداد بسیار کمی از آنها عملاً اقدام به اجرای اصل مزبور کرده‌اند. و این مهم به موجب کنوانسیون ها و عهدنامه های بین المللی محقق می گردد تا در صورت ارتکاب جرم ، علیرغم اینکه مرتکب در سرزمین آن کشور «صلاحیت سرزمینی » و یا تبعه آن کشور « صلاحیت شخصی » و یا این که از جمله جرائم منصوص در قوانین کیفری«صلاحیت واقعی» نبوده ، دادگاه های کشور محل دستگیری طبق قوانین کیفری خود مرتکب رامحاکمه و مجازات می نمایند. و با اندکی مداقه و دقت در صلاحیت مورد بحث ، که ناشی از جنبه بین المللی جرم می باشد، مواردی را شامل می گردد که از حیث بین المللی و عرف جامعه بین المللی مورد عقوبت می باشد . به عبارت دیگر : جرم انگاری آن ، فراتر از مرز های ملی بوده و کلیه کشورها را در صورت تحقق آن با واکنش مواجه و به همین خاطر در صورت دستگیری ایشان ، همان دادگاه عمل دستگیری صلاحیت رسیدگی را خواهد داشت ، و این امر از امهان حقوق بین المللی کیفری می باشد.

مفهوم صلاحیت جهانی

در تعریف صلاحیت جهانی گفته اند که صلاحیت جهانی توسعه صلاحیت محاکم ملی و فراتر از سه اصل صلاحیت سرزمینی، شخصی و واقعی است . دلیل این توسعه آن است که این سه اصل جواب گوی نیازهای حقوق بین الملل کیفری نیست.

صلاحیت جهانی به این معنا است که محاکم ملی یک کشور بدون هیچ عنصر ارتباطی اعم از  قلمرو، تابعیت یا منفعت دولت، اقدام به اعمال صلاحیت نمایند.[۱]

صلاحیت به محض آنکه از هر گونه عامل سرزمینی، شخصی و منفعتی رها   شود، جهانی می  گردد . بدین ترتیب بررسی جرم هایی که در خارج از یک سرزمین و توسط افراد خارجی ارتکاب یافته و رسیدگی به آن منافع دولت  ها را نیز درپی ندارد، صلاحیت جهانی است. در این حالت فکر وارد نمودن خسارت به جامعه بین  المللی بر مسأله حاکم است و هدف آن برقراری نظم و عدالت است و به همین دلیل کلیه کشورها  می توانند در اجرای مجازات های  جهانی شرکت نمایند[۲]

-حامد،سهیلا؛ صلاحیت جهانی،انتشارات جهاد دانشگاهی ، تهران ،سال ۸۴،ص ۲۸[۱]

[۲] – Dalloz Repertoire De Droit Pénal Et De Procedure Pénale (2 Edition) Mise AJour 1992, Tome II, Circonstances Aggravantes á Douanes Philippe Pierre Cailler, P2 (Competence Internationale)

 

60,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.