مقاله رهبری خدمتگزار و اعتماد سازمانی

کافی نت یاس دنلود مقاله و تحقیق و پروژه و پاورپوینت

عنوان

مقاله رهبری خدمتگزار و اعتماد سازمانی

تعداد صفحات: ۲۴

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

اعتماد در برگیرنده مفاهیم مهمی برای مطالعه است، و کلید اصلی برای توسعه روابط بین فردی به شمار می رود. سطح پایین اعتماد باعث می گردد که کارکنان جریان اطلاعات را در سازمان منحرف کنند و سوء ظن و بدگمانی در بین کارکنان رواج پیدا کند و ارتباطات باز و صادقانه در سازمان از بین برود و تصمیمات سازمان از کیفیت مطلوبی برخوردار نباشند. اعتماد مفهومی چند سطحی بوده، به تعاملات سطوح گوناگون همکاران، تیم ها و سطوح درون سازمانی مربوط می شود(قلی پور،آرین ،۱۳۸۸،ص۱۰۷).

رهبر خدمتگزار به طرق زبر بر فرهنگ سازمان تاثیر دارند: الگو و نمونه بودن؛ نحوه تخصیص منابع سازمان؛ معیارهایی که به وسیله آن به استخدام، ترفیع و یا اخراج کارکنان اقدام می کنند؛ و آنچه به آن توجه داشته و آنچه به آن اهمیت و پاداش می دهند. قابل تامل است که اعتماد نیز به شدت تحت تاثیر فرهنگ است. برخی دیگر از عوامل مرتبط با فرهنگ اعتماد در سازمان عبارتند از: عمق و کیفیت روابط بین فردی؛ شفافیت نقشها و مسئولیتها؛ شایستگی برای انجام امور و وظایف محوله؛ شفافیت چشم انداز و اهداف سازمانی و وفای به عهد. واضح است که بسیاری از این عوامل با رفتار رهبر در سازمان ارتباط دارند. جو اعتماد زمانی به وجود می آید که مدیران آنچه را که متعهد به انجام آن بوده اند را انجام دهند و رفتارشان قابل پیش بینی باشد. راسل “معتقد است که اعتماد جوهره رهبری خدمتگزار است (Joseph& Winston,2005) گرین لیف بر آن است که رهبری خدمتگزار را می توان هم مقدمه و هم میوه و ثمره اعتماد سازمانی به شمار آورد. توجه به دیگران در رهبران خدمتگزار و مقدم دانستن منافع پیروان بر منافع شخصی رهبر، نقشی اساسی رادر ایجاد جو اعتماد در سازمان دارا ست(قلی پور،آرین ،۱۳۸۸،ص۱۰۸).

گرین لیف بیان نموده که رهبری خدمتگزار، محور اعتماد است و تنها لازمه اعتماد آنست که افراد دریابند، سازمان خدمتگزار آنهاست. بعلاوه، وی ادعا نموده که در رهبری خدمتگزار، رهبری به کسانی واگذار می­شود که به واسطه جایگاهشان به عنوان خدمتگزار، مورد اعتماد می­باشند.

بررسی­ها نشان میدهد که چندین عامل بر ایجاد اعتماد در سازمان موثر است. لوین[۱] نشان داده که نقش رهبر خدمتگزار در خلق فرهنگ اعتماد مهم است؛ در سازمانی جو اعتماد وجود دارد که مدیران به آنچه میگویند عمل نمایند (اعتبار) و به روش قابل پیشبینی­ای رفتار کنند(باقرسلیمی و همکاران؛ ۱۳۸۹).  در واقع اعتماد هنگامی خلق می­شود که رهبران به امتیاز خدمتگزاری برسند(احمدی و همکاران؛ ۱۳۹۲). سندجایا و پکرتی در سال ۲۰۱۰ در مقاله­ای با عنوان رهبری خدمتگزار به عنوان مرجع اعتماد در سازمان بیان کردند که رهبری خدمتگزار از مهمترین عواملی است که منجر به اعتماد بیشتر به رهبر می­شود(Sendjaya-Pekerti,2010).

 

واژه های کلیدی:اعتماد سازمانی، رهبری خدمتگزار، ارتباط رهبری خدمتگزار و اعتماد سازمانی

 فهرست مطالب

چکیده ۴
مقدمه ۶
اعتماد سازمانی ۷
مفهوم اعتماد ۷
اعتماد سازی ۸
ابعاد اعتماد ۹
رهبری خدمتگزار ۱۳
تعاریف رهبری ۱۴
تعاریف رهبری خدمتگزار ۱۴
ارتباط رهبری خدمتگزار و اعتماد سازمانی ۱۵
نتیجه گیری ۲۰
منابع ۲۲

 منابع

۱- الوانی، سیدمهدی و محمدی، حامد.(۱۳۹۱). مبانی مدیریت دولتی. بابل: انتشارات مبعث.

۲- الوانی، سیدمهدی و دانایی فرد، حسن.(۱۳۸۰). مدیریت دولتی و اعتماد عمومی. تهران: فصلنامه دانش مدیریت، شماره ۵۵، انتشارات دانشکده مدیریت دانشگاه تهران.

۳- رابینز، استیفن. رفتار سازمانی، جلد اول. (ترجمه علی پارسائیان و سید محمد اعرابی، ۱۳۷۸). تهران: دفتر پژوهش های فرهنگی.

۴-نصراصفهانی ،مهدی ، نصراصفهانی،علی ،۱۳۸۹،طراحی مدل رهبری خدمتگزار بر اساس دیدگاه امام علی (ع) و مقایسه آن با اندیشمندان غربی،دانشگاه ازاد واحد خوراسگان، سال ششم ، شماره۱۱،صص۱۴۳-۱۶۳

۵-خنیفر ،حسین ، مقیمی، سیدمحمد، جندقی، غلامرضا، زروندی ،نفیسه،۱۳۸۸، بررسی رابطه بین مؤلفه های اعتماد و تعهد سازمانی کارکنان(در سازمان های جهاد کشاورزی و آموزش و پرورش استان قم)، نشریه مدیریت دولتی، دوره ۱، شماره ۲،صص ۳ تا ۱۸

۶-سلیمی، باقر،رضایی کلیدبری، حمیدرضا، حسن پور، اکبر ، ۱۳۸۹، نقش رهبری خدمتگزار در ارتقای اعتماد سازمانی مبتنی بر نظرات کارکنان سازمان امور مالیاتی استان گیلان، مجله مدیریت توسعه و تحول ،صص۲۳-۳۰

۷-گریفین ،مورهد ،۱۳۸۷،رفتار سازمانی،ترجمه الوانی و معمار زاده،چاپ سیزدهم،تهران ، انتشارات مروارید

۸-دلخوش کسمایى، ابوالقاسم؛ شریف زاده، فتاح؛ سیدنقوى، میرعلى؛ قربانى زاده، وجه الله ، ۱۳۹۰ ، الگوى رهبرى خدمتگزار، ابعاد  و شاخص هاى آن در دانشگاه علوم انتظامى. فصلنامه مطالعات مدیریت انتظامى،۶(۳)،صص۳۷۵-۳۸۸

۹-خائف الهی، احمد علی ، نوروزی ،محمد تقی ، دانایی فرد ،حسن ،۱۳۸۸، تبیین الگوی اثربخشیِ سازمان های دولتی ایران براساس نقش رهبری خدمتگزار،تهران، فصلنامه مدرس علوم انسانی، دوره ۱۳ ، شماره ۲،صص۶۵-۹۱

 ۱-Mollering, G., Bachman, R. & Lee, H. S. (2004). Undrestanding organizational trust: Foundation, constellation and issue of operationalization. Journal of Managerial Psychology, Vol. 19, No. 6, pp. 556-559.

۲-Martins, Nico. (2002). A model for managing trust. International Journal of Manpower, Vol. 23(8), pp. 756-757.

۳-Baired, A. & Amand, Real. (1995). Trust within the organization. Monograph. Issue 1.

 ۴-Cafaud, J.(1999). Creating organizational trust. Journal of Association Management, No. 51(7), pp. 26-35.

مقدمه

امروزه موضوع اعتماد در حال رشد بوده و علاقه­ی سازمان های معاصر به این موضوع افزایش یافته است، و شاهد این ادبیات رو به رشد می باشد. کارهای قبلی در حوزه اعتماد نشان می­دهد که اعتماد عامل اصلی برای همکاری درون سازمان ها است و امروزه در تعاملات بین افراد نیز مهم می باشد. با این حال، در مورد اعتماد، حول محور مفهوم و شکل ­گیری آن و همین طور تحولات آن در سازمان­ها اختلاف نظر وجود دارد. با وجود پیشرفت­های نظری در حوزه­ ی اعتماد، هنوز شواهد تجربی کمی در حمایت از تئوری های متعدد وجود دارد. ما بر این باوریم که یکی از شکاف­ های قابل توجه که هنوز هم در ادبیات اعتماد وجود دارد، فرایند توسعه ی اعتماد در تنظیمات سازمانی و بین فردی است. در رسیدن به این هدف، این پژوهش به توسعه­ ی این تئوری کمک می­کند و منعکس کننده­ ی زمینه ­ی اجتماعی خاص مدیریت یعنی زمینه­ی رهبری خدمتگزار است (Sendjaya-Pekerti,2010). حال با توجه به بی­ تفاوتی کارکنان و عدم اعتماد در سازمان­ها و نظر به این که هر دو شکل اعتماد یعنی اعتماد به رهبر و اعتماد به سازمان، از ویژگی­های موثر رهبری خدمتگزار به شمار می­روند و تأکید زیادی برآنها شده است، به نظر می رسد که توسعه الگوی رهبری خدمتگزار می­تواند راه حل مناسبی برای رفع بی اعتمادی ها در سازمانهای دولتی و افزایش رفتارهای فرانقشی محسوب گردد (نادی و قهرمانی؛ ۱۳۹۱). رهبری خدمتگزار هم محصول و هم مقدمه اعتماد به رهبر و اعتماد سازمانی است. این مهم ممکن است ناشی از این حقیقت باشد که رهبری خدمتگزار، ادراک پیروان از قابلیت اعتماد رهبر را افزایش می­دهد که ارتباطی دوسویه با اعتماد به رهبر دارد(Farling et al, 2010) رهبران خدمتگزار به علت همدلی با پیروان و پذیرش کامل از جانب آنان، که از قابلیت اعتماد و اطمینان به آنها ناشی می­شود و به علت رهبری از طریق الگوسازی و خلق نمونه های اخلاقی در سازمان، مورد اعتماد قرار می­گیرند(احمدی و همکاران؛ ۱۳۹۲).

رهبران نقش مهمی در ایجاد، حفظ و توسعه اعتماد دارند. یک وظیفه اساسی رهبران ایجاد زمینه ای است که در آن رهبر و پیرو بتوانند در فضای اعتماد متقابل، هدف هایی که بر سر ارزش آن توافق دارند را تحقق ببخشند( قلی پور و همکاران ،۱۳۸۸،ص۱۱۶).

بدون وجود رهبری یا جریان هدایت، ممکن است حلقه اتصال میان اهداف فردی و سازمانی ضعیف و گسسته شود. گسست این حلقه، به معنی تردید نسبت به اهمیت اهداف و منافع فردی در مقابل اهداف و منافع سازمان است. وجود چنین تردیدی، یک آفت جدی در شکل گیری اعتماد سازمانی است( Kwong & Zhen,2014).

تحقیق درباره رابطه بین رهبری خدمتگزار و اعتماد، مورد توجه صاحبنظران و محققان و ضمنا مدیران و کارورانی  قرار دارد که در دنیای واقعی کار به ضرورت وجود یک سبک متفاوت برای هدایت و جهت دهی به کوشش های افراد و عملیات سازمان پی برده اند(نصر اصفهانی و همکاران، ۱۳۹۰).

اعتماد سازمانی

اعتماد در سازمان از عناصرکلیدی و اثربخش در سازمان به حساب می آید زیرا مشارکت و همکاری اثربخش را در سازمان ممکن می سازد. اعتماد در سازمان ها باعث رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی و ماندگاری کارکنان خواهد شد. اعتماد موضوعی میان رشته ای محسوب می گردد و از رشته هایی مانند روان شناسی، روان شناسی اجتماعی و جامعه شناسی سرچشمه می گیرد. موضوع اعتماد از رشته های دیگری از جمله حقوق، علوم سیاسی و رفتار سازمانی نشأت می گیرد.

 مفهوم اعتماد

اعتماد کلید اصلی برای روابط بین فردی در زمینه های گوناگون به شمار می رود. اعتماد دانش یا عقیده ای به شمار می رود که اعتماد شونده انگیزه یا محرکی دارد که موجب می گردد عملی را که متعهد به انجام آن است به انجام برساند. اعتماد را می توان یک امر نسبی به شمار آورد، زیرا اعتماد بستگی به این دارد که یک فرد به چه میزان فرد دیگر را قابل اعتماد بداند و این به نظر افراد بستگی دارد. اعتماد مفهومی پویا می باشد و به کنش متقابل عوامل گوناگونی بستگی دارد که ممکن است بر ایجاد مدلی برای اعتماد تأثیر گذار باشند. میر[۱] معتقد است که اعتماد یک فرد به آسیب ناپذیری او در مقابل اقدامات طرف دیگر، مبتنی بر این است که اعتماد شونده اقدامی انجام نخواهد داد که به ضرر اعتماد کننده باشد. شاو اعتماد را به  عنوان اعتقاد به این که ما برای رسیدن به آرزو ها و انتظاراتمان به دیگران وابسته هستیم تعریف می کند. روتر[۲] اعتماد را به عنوان انتظارات کلی که ما می توانیم به گفتارها و وعده های دیگران تکیه کنیم تعریف می کند. چارلتون معتقد است که رهبران به کارکنان خود اعتماد می کنند، برای این که کاری را که می خواهند به انجام برسانند انجام دهند (مارتینز[۳]، ۲۰۰۲: ۷۵۶-۷۵۷).

مکانیزم های کنترل و اعتماد می توانند در توسعه کارائی و اثربخشی سازمان ها مکانیزم هایی مکمل یکدیگر باشند. وجود جو اعتماد در سازمان میتواند باعث گردد که کارکنان و مدیریت به طور وسیع و فراگیری با همدیگر همکاری کنند و برای دستیابی به اهداف تلاش کنند. در سازمانی که اعتماد کمی وجود دارد از انضباط در کارها خبری نمی باشد. تعهد در کارکنان پایین می باشد، کنترل سلسله مراتبی در بالاترین سطح خود قرار دارد، عملکرد و بهره وری کارکنان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و استرس و بدگمانی در سازمان امری شایع و متداول خواهد بود.

 

Mayer

Rotter

[۳] Martins

[۱] – Levin

 

50,000 ریال – خرید

 

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله قدرت ابزار رهبری
  • مقاله مدیریت و رهبری در ورزش
  • مقاله ویژگی ها و ابعاد رهبری خدمتگزار
  • مقاله مدل ویژگی های رهبری خدمتگزار
  • مقاله تئوری رهبری خدمتگزار
  • برچسب ها : , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایhttp://cofenetyas.comمحفوظ می باشد.